Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podílím se na výrobě e-learningového kurzu. Kurz bude nabízen za úplatu, přístup bude omezen heslem. Přesto se obávám, že může dojít k tomu, že materiály z kurzu budou vydávány za cizí dílo. Chtěla bych se tedy zeptat na možnosti právní ochrany kurzu, popřípadě autorství. Je možné na kurz získat něco jako ochrannou známku/patent, někde jej zaregistrovat? Děkuji za Vaši odpověď, Veronika.

ODPOVĚĎ:
Pokud bude Vámi vytvářený e-learningový kurz naplňovat znaky autorského díla (ve smyslu § 2 autorského zákona), bude chráněn ze zákona, a to již od okamžiku jeho vzniku.
Dle § 2/1 autorského zákona je předmětem autorského práva dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam. Dílem může být například dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem.
Vzhledem k tomu, že Vámi vytvářený e-learningový kurz bude „obyčejným“ autorským dílem, bude chráněn „pouze“ prostřednictvím autorského zákona (nebude se totiž jednat o vynález, který by mohl být chráněn patentem, nebude se jednat ani o označení zboží či služeb, aby mohla být přidělena ochranná známka apod.).
Bude-li někým do Vašich autorských práv neoprávněně zasaženo, bude možné, abyste se proti takovému zásahu bránila a požadovala kompenzaci dle § 40 autorského zákona.
Do Vámi vytvářeného e-learningového kurzu (např. na jeho závěr) můžete doplnit dovětek o tom, že tento e-learningový kurz je autorským dílem, chráněným příslušnými ustanoveními autorského zákona. Můžete rovněž uvést, že jakékoli kopírování či jiné užití tohoto autorského díla je možné pouze s předchozím souhlasem nositele autorských práv. Tento dovětek (či jemu podobný) bude představovat dostatečné varování každému, kdo by hodlal Vámi vytvářený e-learningový kurz neoprávněně užít.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.