Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám bazar s použitým zbožím a občas i televizi v prodeji. Ale nejsem vlastníkem žádné z prodaných věcí. A teď mě přišel bez jakéhokoliv upozornění dopis od pana Kalcsa, že mám zaplatit 135 Kč + 10.000 Kč pokuta. V televizním zákoníku jsem se dočetla, že musím být vlastníkem oné televize a že majitel této televize si poplatky platí sám a případný uživatel již platit nemusí. Upozorňuji, že nejsem ani vlastník ani uživatel, ke svému podnikání ji nepotřebuji ani nepoužívám, jen si ji ke mě do bazaru občas nějaký zákazník dá prodat a jen zprostředkuji prodej. Prosím, co dělat dál? P. Kalcso je prý právní zástupce české televize.
Vychází prý z toho, že jako podnikatel musím platit. Televize nejsou kradené, jsou od lidí, kteří si koupili novou a k nám ji dají prodat a své poplatky si platí sami. Tak taky nechápu, proč bych je měla platit znovu já a navíc mám televizi v bazaru jen občas. Mám je zapsané v prodejní knize, když jsou majitelé oni, čekají až se prodá a po strhnutí provize jim vyplácím peníze. Našla jsem si na internetu něco o tomto pánovi a nestačila jsem se divit. Po obdržení dopisu jsem napsala své vyjádření, ale nevím, co dál. Děkuji za odpověď. Radka



ODPOVĚĎ:

Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích stanoví, kdy právnická osoba, nebo podnikající fyzická osoba platí televizní poplatky. Ve Vašem případě jde o § 5 odst. 5 tohoto zákona. Pokud v rámci své podnikatelské činnosti vyrábíte, opravujete nebo prodáváte rozhlasové nebo televizní přijímače neplatíte rozhlasový nebo televizní poplatek z těchto rozhlasových nebo televizních přijímačů. Máte-li však provozovny určené k výkonu této činnosti, platíte rozhlasový nebo televizní poplatek z počtu rozhlasových nebo televizních přijímačů, který odpovídá počtu těchto provozoven. Jste tedy povinna tento poplatek zaplatit. Pokud jde o výši odměny 10.000,-Kč, tak jde, dle mého názoru, vzhledem k výši poplatku, o nepřiměřenou odměnu. Doporučuji vše co nejdříve vyřešit přímo s ČT, a pokud to nebude možné, poradit se s právním zástupcem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.