Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem amaterský hudební skladatel. Jednu ze svých písní jsem chtěl přehrát jednomu velmi známému zpěvákovi, který v červnu koncertuje v Ostravě. Proto jsem se spojil s jeho agenturou a prosil o možnost setkání. To však bylo odmítnuto s tím, že na koncertech to není možné, ale mám zaslat skladbu na MP3 e-mailem, nebo CD na adresu agentury a zpěvák si ji rád poslechne.
Jak mám ochránit svá autorské práva před zneužitím? Je e-mail důkaz, že skladba byla zaslána u případného soudního dokazování, to znamená domáhání se určení autorství dle §40 autorského zákona? Lze CD se 14 demoskladebami uložit například u notáře a pak zaslat agentuře? Vím, že autorská práva chrání OSA, ale přihlásit se jako autor si myslím má dost času, a to jen bude-li dílo přijato k veřejné produkci. Děkuji, Jan


ODPOVĚĎ:
Vaše právo, jako autora, vzniká již při vzniku díla, proto nemusíte využít služeb notáře nebo OSA.

Email se považuje za písemný projev, a pokud si email uchováte, představuje silný důkaz odeslání skladeb. Domnívám se, že jde o dostačující postup. Pokud byste si nebyl jistý, můžete požádat o podepsání smlouvy o zápůjčce CD s Vašimi skladbami, kde budete uveden jako autor.

Notáři uschovávají pouze listiny, cenné papíry, závěti a peněžní prostředky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.