Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.493

Dluhy manžela v rámci / po rozvodu / dědictví dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 178 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na následující...
Manžel má dluhy, nacházíme se však nyní v rozvodovém řízení. Jedná se o nesporný rozvod. Po dobu našeho manželství si sjednal (zcela bez mého vědomí a souhlasu) různé půjčky v nemalé hodnotě. V rámci zahájení rozvodu jsme však mezi sebou sepsali rozvodovou dohodu, že veškeré závazky, které nyní má, zůstanou jeho osobními dluhy. Současně jsme také sjednali okamžité zúžení SJM.
Chci se však zeptat:
1/ existuje nějaká šance, že tyto dluhy přejdou na mě ještě za trvání manželství? Nyní žádnou exekuci nemá, ale obávám se, že k ní zřejmě dojde
2/ mohl by mě exekutor kontaktovat i poté, co budeme rozvedeni? Podotýkám, že jsme okamžitě vypořádali SJM, nicméně manžel má u nás stále trvalé bydliště. V dohodě o rozvodu je však uvedeno, že toto si odhlásí do 30ti dnů od ukončení rozvodu.
3/ čistě teoreticky: mohly by manželovy dluhy přejít na mě nebo na dceru, pokud bychom náhodou po něm řešili do budoucna dědictví?
Velmi děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, majetkové dohody mezi manžely mají účinnost jen vůči nim samým a nikoliv vůči věřitelům. Znamená to tedy, že je možné, že případná exekuce manžela bude vedena i proti Vám, případně i po právní moci rozvodu zvlášť po manželovi a po Vás. Proti exekuci vedené na Váš majetek můžete argumentovat tím, že jste o dluzích manžela nevěděla, což byste musela prokázat. Bydliště manžela hraje v exekuci roli v případě jejího vedení prodejem movitých věcí, kdy exekutor může zajistit věci dlužníka všude tam, kde má za to, že jsou uloženy. Toto platí i v případě, že dlužník v deném místě trvalý pobyt zruší (pokud nejde např. o dobu 10 let a víc), takže změna trvalého pobytu Vašeho manžela by uvedené pravděpodobně neřešila. Dluhy se dědí stejně jako aktiva, Vy jako rozvedená manželka dědic nebudete, avšak Vaše dcera ano. Musela by dědictví odmítnout, kdyby dluhy byly vyšší než majetek pozůstalosti. Dále Vám doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz) za účelem právní pomoci v uvedené věci.