Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.675

Dědění po ukončení insolvence, oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 2216 x
1 odpověď
 
Dobrý den mám dotaz,
11/2016 mi skončilo 5leté období insolvence a 12/2017 mi zemřel bratr. Jelikož byl bratr svobodný a staral se o maminku (85 let) ve svém rodinném domě, kde maminka měla právo na dožití a k pozůstalosti jsem kromě maminky hlášena i já se všemi sourozenci.
Jak se zachovat v této situaci co se týče pozůstalosti, když mi skončila insolvence.
Děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, Vy uvádíte pouze, že Vám po uplynutí 60 měsíců skončila insolvence, ale již neuvádíte, zda jste byla osvobozena od placení pohledávek či nikoli. Pokud jste osvobozen byla, tak jste dle mého názoru osobou bez dluhů a je tedy pouze na Vás jak se rozhodnete, zda dědictví přijmete či odmítnete. Navíc Váš bratr zemřel v prosinci, tedy až po ukončení insolvence. Mám za to, že zde je vše v pořádku. Pokud byste ještě osvobozena od placení pohledávek nebyla, tak si o osvobození od placení pohledávek požádejte insolvenční soud, pokud jste splnila zákonné podmínky pro splnění oddlužení soud by Vás měl od placení zbytku pohledávek osvobodit.
Navíc mám za to, že zatím jste pouze pozvána k notáři na informační schůzku, na kterou s sebou vezměte listiny o insolvenci a zejména rozhodnutí insolvenčního soudu z listopadu 2016 a poraďte se s notářem, ale osobně mám za to, že zde problém není.
Jiná situace by byla pokud byste osvobozena od placení pohledávek nebyla, poněvadž jste nesplnila zákonné podmínky pro splnění oddlužení, zde bych zvažovala, zda dědictví přijmout či nikoli a to i v závislosti na hodnotě majetku a dluhů zůstavitele.