Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.035

ČMSS - prodej řádně spláceného bytu z důvodu insolvence majitele splácené nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1910 x
1 odpověď
 
2008 jsem si přes ČMSS sjednala úvěr na koupi bytu. Při sjednávání tohoto úvěru mi dcera dělala spoluvěřitelku. 12/2011 jsme spolu sepsaly darovací smlouvu a byt jsem na dceru převedla. Úvěr samozřejmě i nadále splácím a nejsem ani v žádném zpoždění. Během krize moje dcera několikrát přišla o práci. Dopadlo to celé tak, že dcera je nyní kvůli celkové částce 129.004,99 Kč v insolvenci. Tuto částku bude mít zaplacenu ze sta procent a to dokonce dříve, než jí ukládá zákon.
ČMSS se v rámci insolvenčního řízení přihlásila jako věřitel, aby případným prodejem bytu, který je dnes (30.01.2016) v majetku dcery (se zástavním právem od ČMSS) o tento byt nepřišla. Teď jsem se však s hrůzou dozvěděla, že ČMSS dala příkaz k prodeji tohoto bytu. Okamžitě jsem psala na ČMSS a zatím je od nich příkaz insolvenčnímu správci, aby prodej bytu o měsíc pozdržel.
Vůči ČMSS nikdy nebyl a ani není žádný dluh a přesto chtějí moji dceru a moji vnučku připravit o střechu nad hlavou, kterou pravidelně splácím. Dá se proti tomu nějak bránit?
Kdyby došlo k prodeji bytu, tak by si zeť chtěl odnést vše, co do bytu investoval-radiátory, elektrokotel, plastová okna, sádrokartonovou stěnu.
Byl by to problém?
 
Dobrý den,
v insolvenčním řízení má zajištěný věřitel při oddlužení formou plnění splátkového kalendáře tyto možnosti. Věřitel totiž může zpeněžení předmětu zajištění (prodej nemovitosti) buď odmítnout s tím, že jeho právo ze zajištění zůstane nedotčeno a na jeho trvání nebude mít vliv ani skončení insolvenčního řízení splněním splátkového kalendáře. Úroky a smluvní pokuty ovšem budou v takovém případě k zajištěné pohledávce opětovně přičítány až po skončení insolvenčního řízení, neboť v jeho průběhu jsou ze zákona suspendovány. Nebo může zajištěný věřitel uplatnit v rámci oddlužení své právo ze zajištění a domáhat se zpeněžení předmětu zajištění, avšak musí počítat s tím, že v rozsahu, v jakém je jeho pohledávka přihlášena jako zajištěná, nebude uspokojován ze splátek dlužníka průběžně placených ve prospěch nezajištěných věřitelů, ale toliko z výtěžku zpeněžení zástavy.
Vzhledem k tomu, že Vaše dcera byla uvedena ve smlouvě o úvěru jako předpokládám spoludlužník, došlo k této situaci i přesto, že úvěr je z Vaší strany řádně placen. Doporučuji Vám zkusit se na věřitele ČMSS obrátit osobně a zjistit jaké jsou možnosti a pokud se nebude z jeho strany možné nijak dohodnout, tak zvažte např. refinancování Vašeho úvěru u jiné banky, čímž byste vlastně byla schopna uhradit dluh vůči ČMSS a začít splácet jiné bance.
Co se týče nároku Vašeho zetě, tak dané věci si těžko odnes (30.01.2016)e, aniž by tím neznehodnotil nemovitost. Pokud by tak učinil, způsobil by tím škodu vlastníku nemovitosti a ten by ji mohl po něm požadovat. Dle zákona se takové situace řeší tak, že je-li schopen prokázat vlastnické právo k daným věcem, může je uplatnit jako nárok z bezdůvodného obohacení.