Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.309

Opakované prohlédnutí zaplacené přednášky youtube a stažené do PC - je to legální, jde o porušení autorského zákona?

Odesláno: 
Otevřeno 1205 x
1 odpověď
 
Prosím o posouzení případu, kdy zájemce zaplatí za seriál přednášek vysílaný po 14 dnech, s tím že příští týden se tato přednáška objeví na pár hodin na Youtube a předplatitelům je poslán link na tento záznam. Určitě využije ten, kdo v termínu nestačil sledovat originální přednášku, kde je možné vznášet i dotazy.
Je legální a normální si toto opakování stáhnout pro vlastní potřebu (potřeba vyslechnout např. 4x z důvodu nezřetelné výslovnosti přednášejícího), nebo se jedná o porušení autorských práv a nelegální stahování autorského díla? Za nahrávání přednášející odepřel přístup.
Poté poslal (po 2 letech) upozornění:
"Pořizování zvukového, nebo obrazového záznamu bez souhlasu autora je zakázáno a podléhá autorskému zákonu. Porušení bude mít za následek zablokování přístupů bez jakékoliv náhrady." Stejně tak jako poskytnutí přistupového hesla k živému vysílání, archivu, nebo záznamu jiné osobě.
 
Dobrý den,
pokud zveřejňujete audio či video nahrávky nebo jiné díla, která jsou chráněna autorským zákonem vždy je nutné tak činit se souhlasem autora a dle podmínek provozovatele stránek (you tube) na kterých dílo zveřejňujete. Pokud sám autor své video zveřejní na některých takových stránkách, které umožňují stažení zveřejněného videa, měl by s touto variantou počítat. Dle ust. § 30 odst. 2 autorského zákona nezasahuje do práva autorského ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla. Tedy stahovat z internetu a zálohovat data pro vlastní potřebu je možné (pokud se nejedná o nelegální software). Není však již dovoleno takto získané záznamy šířit a nebo vystavovat na sdílících webech k dalšímu stažení.
Upozornění zaslané přednášejícím se vztahuje pro pořizování záznamů v průběhu hodiny, tedy pokud byste při nějaké hodině přednášejícího bez jeho souhlasu natáčel.