Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.604

Exekuce exmanžela ve společném domě s oddělenými byty - co vše může exekutor zabavit manželce a dětem (potomkům)?

Odesláno: 
Otevřeno 1016 x
1 odpověď
 
Jsem rozvedena 4.2.2015. V době manželství jsme měli rozdělené společné jmění manželů SJM soudně 13.11.2009. Nyní přišel exekutor zajistit majetek exmanžela pro dluh 2010 o kterém nevím. Může vzít můj majetek nebo majtek 20leté dcery? Můj vůz koupený mnou 2014? Kam všude má přístup, když exmanžel má ideální polovinu domu - já mám s dětmi uzamčeny byt v 1 patře a on druhý uzamčený v přízemí? Muže exekutor ke mně do bytu? Jak ochránit náš majetek s dětmi?
Darovací smlouvy? Potvrzeni od přátel, že u nás mají uložené věci? Kolo, lyže, věci na sport?
Co může exekutor vzít? Děkuji
 
Dobrý den,

pokud máte na základě pravomocného rozhodnutí soudu SJM zúženo až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti, nemůže exekutor postihovat Váš majetek vyjma věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti. To platilo za účinnosti zákona č. 40/1964 Sb. Majetek Vaší dcery nemůže postihnout vůbec.

Dle ust. § 3038 NOZ věci náležející k obvyklému vybavení rodinné domácnosti přestávají být dnem nabytí účinnosti NOZ tj. 1. 1. 2014 součástí společného jmění.

Na základě výše uvedeného bych exekutora hned na místě upozornila na skutečnosti, že Vaše společné jmění bylo pravomocným rozsudkem v roce 2009 zúženo. V případě, že by přesto pokračoval v zabavení Vašich věcí nebo věcí Vaší dcery pro dluh z roku 2010 podala bych excindační žalobu (návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu). Tuto žalobu je potřeba podat ve stanovené lhůtě, nestihnete-li to, nebude již k pozdějšímu návrhu přihlíženo.

Ještě jednou uvádím, že na majetek Vašich dětí nemá exekutor z titulu dluhu Vašeho bývalého manžela žádný nárok a na Váš majetek z důvodu zúžení SJM také ne. Pro jistotu Vám doporučuji nevyhazovat žádné složenky, výpisy z účtu či jiné doklady, kterými byste mohla vlastnictví Vašich věcí prokázat.