Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.763

Lživé pomluvy z nevěry od tchýně - trestní oznámení

Odesláno: 
Otevřeno 1519 x
1 odpověď
 
Dobrý den, 2011 jsem se dověděla, že o mě přítelova matka šíří lži o poměru s kolegou v práci - měli jsme doma krizi ale ustáli to, dostavěli dům a osamostatnili se - občas se ke mě nějaké její další drby donesly, ale pro klid doma jsem to moc neřešila až do minulého týdne, kdy v souvislosti s tím, že se partnerova nyní plnoletá dcera od nás odstěhovala, že nechtěla pomáhat a "tchýně" na mě naběhla osobně, že ji vyhazuji - není pravda, a znovu začala s tím, že jsem partnera podváděla - dokonce s dvěma a i fyzicky mi vyhrožovala, že se budu divit. Dokonce nabádá partnera, že kdoví, zda dvouletou dceru co máme je vůbec jeho - chci vědět, zda ji mohu nějak pohrozit trestním oznámením za lživé pomluvy - za celých 10 let (2006-2016) vztahu s přítelem jsem jiný poměr neměla a dost mě to uráží a i psychicky to narušuje klid doma - vadí mi, že aniž by měla důkazy -sama řekla, že mě nikde neviděla, ale má lidi, co jí na mě drby donáší a proto všechno ví - přitom neví nic a jen dělá důsno, děkuji
 
Dobrý den,

každá fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, včetně všech jeho přirozených práv. Ochranu dle ust. § 81 NOZ používá zejména život a důstojnost člověka jeho zdraví a právo žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnost, čest, soukromí a jeho projevy osobní povahy. V případě zásahu do těchto právo se může dle ust. § 82 NOZ člověk, jehož osobnost byla dotčena domáhat toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek.

Tedy v občanskoprávní rovině se můžete bránit žalobou na ochranu osobnosti a požadovat náhradu nemajetkové újmy.

Dále je možné se domáhat ochrany prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení a to dle ust. § 184 trestního zákoníku:

(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

V takovém případě můžete podat trestní oznámení na danou osobu, která o Vás nepravdivé informace šíří.