Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.716

Exekutor zabavil na účtu peníze na poplatky za vedení účtu - může to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1033 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala. Můj brat má exekuci, již před dva roky (2014-2016), hned na začátku mu byl zablokován účet u GE money bank, dnes (16.07.2016) Moneta, na účtě měl v té době necelé 3.000 Kč, celou dobu se nic nedělo, jen se měsíčně strhávalo kolem 100 Kč za vedení účtu. Uběhly dva roky a teď v posledním výpise jme zjistili, že strhli zbytek, co zbylo z těch poplatků za vedení účtu a ještě ho dostali do mínusu skoro 3 tisíce korun. Můžou si tohle dovolit? Nebo co s tím můžu dělat, když vložím na účet třeba dva tisíce, aby se dále dva roky strhávalo za vedení účtu, co když mu to zas strhnou? Dá se tohle nějak vyřešit? Když nejde zrušit účet nic.
Ted kdyz to tam nezaplatime ten minus, tak hrozí 29% úroky.
Jsem z toho už zoufalá. Moc děkuji za odpoveď
 
Dobrý den,
dotazy týkající se výkonu exekuce můžete kdykoliv uložit zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce.html

Bude Vám odpovězeno zhruba do 3 dnů.

Přesto uvádím, že dle mého názoru exekuce zasahuje pouze do dispozice s penězi na účtu, nikoli do dispozice s účtem, proto by banka neměla dělat problémy s jeho zrušením. Samotná blokace účtu nevylučuje bance ani dlužníkovi možnost zrušit smlouvu o vedení účtu, i když se většina bank tomu brání. Z občanského soudního řádu ani z jiného právního předpisu nemožnost zrušení účtu po dobu exekuce nevyplývá.

Doporučila bych Vám znovu vyhledat banku a vypovědět smlouvu o vedení účtu a požadovat zrušení účtu. Pokud Vám to banka odmítne, požadujte od ní písemné vyrozumění o tom, z jakého důvodu neakceptuje Vaši výpověď a odmítá zrušit účet. Odmítne-li Vám vyrozumění vydat, doporučuji ještě zaslat výpověď ze smlouvy o vedení účtu doporučeně na adresu banky, a pokud se Vám v přiměřené lhůtě k tomu nevyjádří, dožadovat se vyjádření. Dále jako další krok se můžete obrátit na finančního arbitra, který může Váš spor s finanční institucí vyřešit v bezplatném mimosoudním řízení - http://www.finarbitr.cz/cs/