Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.778

Zrušení nájemní smlouvy se zemědělským družstvem - nevyplacení nájmu včas

Odesláno: 
Otevřeno 1461 x
1 odpověď
 
Jsem vlastníkem zemědělské půdy v ČR, ale bydlím ve SR.
Dne 19.10.2001 jsem uzavřel se ZD smlouvu o pronájmu pozemku. Ve smlouvě je uvedeno - nájemné je splatné k 1.10. toho, kterého roku.
Dne 20.2.2012 jsem uzavřel novou smlouvu (ta nahradila smlouvu ze dne 19.10.2001).
V této smlouvě bylo změněno:
1) Výška nájemného.
2) Smlouva se uzavírá na dobu neurčitou a její výpovědní lhůta je vždy k 1.12 toho, kterého
roku 5 let.
Z důvodu neplacení nájmu jsem požádal ZD o úhradu nájemného za období od 19.10.2001 - 13.9.2015. ZD se vyjádřilo, že standardně vyplácí nájemné buďto přímo z pokladny družstva, poštovní poukázkou, nebo na účet.
Jelikož se v mém případě jedná o zahraniční platbu a zaslání roční částky převyšují vyplácenou sumu, platba čeká na vyzdvihnutí v pokladně ZD (vždy max. 4 roky). To byla odpověď ekonomky ZD. Požádal jsem o vyjádření předsedu ZD. Ten sice uznal dlužní nájemné, ale to jen za roky 2013, 2014 a 2015. Je ochoten mi zaslat platbu na účet, ale s podmínkou, že uhradím náklady, které budou s platbou spojeny.
Chci nájemní smlouvu vypovědět.
Proto Vás prosím o radu.

1) Mohu nájemní smlouvu vypovědět bez výpovědní doby?
2) Mám nárok na zaplacení úroku z prodlení?
Děkuji hezký den.
 
Dobrý den,

pokud Vám od roku 2001 nebylo uhrazeno nájemné z pronájmu, je trochu Vaše chyba, že to řešíte až teď, protože dlužné nájemné se promlčí ve lhůtě 3 let. Poté se stává tzv. naturální obligací a je pouze na dlužníkovi zda Vám hodlá dluh uhradit. Z dotazu vyplývá, že nikoli pokud uznal dlužné nájemné pouze za roky 2013 – 2015.
Dále je důležité, jak byla úhrada nájemného ve smlouvě formulována. Pokud tam nebylo uvedeno, že se zavazujete vyzvednout nájemné v pokladně ZD, ale byla uvedena pouze obecná formulace, že se ZD zavazuje uhradit nájemné nejpozději do… ,, tak nájemné není uhrazeno tím, že na Vás čeká v pokladně ZD. Náklady na poslání částky za nájem jdou k tíži ZD a nemůže po Vás požadovat, abyste je hradil, pokud to nebylo dohodnuto ve smlouvě.

Nájemní smlouvu zemědělského pozemku nyní označovaná jako pachtovní smlouva, lze vypovědět ve lhůtě uvedené ve smlouvě, tedy výpovědní lhůta bude 5 let. Nebyla-li by výpovědní lhůta upravena ve smlouvě, řídila by se smlouva z roku 2012 ust. § 677 odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, a šla by vypovědět v jednoroční lhůtě.

Dále pokud byste měl ve smlouvě upraveny podmínky, za kterých můžete od smlouvy odstoupit, např. v případě neplacení nájmu, bylo by možné z daného důvodu od smlouvy odstoupit.

V případě, že nájemné nebylo vyplaceno v daném termínu a je po splatnosti, máte nárok na úroky z prodlení, jejichž výše je stanovena nařízením vlády 180/2013 Sb. , pokud ve smlouvě nebyla ujednaná jiná výše.