Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.970

Okamžité ukončení, okamžitá výpověď nájemní smlouvy prodloužené ústní dohodou

Odesláno: 
Otevřeno 1359 x
1 odpověď
 
Podepsaná nájemní smlouva s nájemníkem vypršela, ale domluvili jsme se ústně na prodloužení. Nájemník mi 1.6. oznámil okamžité ukončení nájemní smlouvy. 4.6. předal klíče od bytu. Jak je to s nájemným za měsíc červen?
 
Dobrý den,
nájemní smlouva vyžaduje písemnou formu a to i veškeré dodatky takové smlouvy. Tedy ústní dohoda o prodloužení nájemného by těžko obstála, i když to že není smlouva nebo dodatek smlouvy písemný nezakládat striktně její neplatnost. Tím chci říct, že obsahovala-li Vaše ústní dohoda ostatní podstatné náležitosti, lze za určitých okolností k ní přihlížet.

Bez ohledu na Vaši ústní dohodu, dle ust. § 2285 NOZ dochází k automatické prolongaci nájemní smlouvy, pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let. Ve Váš prospěch hraje výše uvedené ustanovení, pokud nájemce užíval byt po ukončení smlouvy alespoň tři měsíce. V takovém případě by nemohl nájemní smlouvu okamžitě ukončit a Vy byste měl nárok na neuhrazené nájemné i po dobu, po kterou se nájemní smlouva dle ust. § 2285 NOZ prodloužila.
V případě, že nájemce nesplnil podmínku alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, šlo by z jeho strany o užívání bytu bez právního důvodu a Vy byste měl nárok na náhradu škody odpovídající zpravidla výši sjednaného nájemného za každý den, za který nájemce byt takto užíval.