Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.957

Odstoupení od podepsané smlouvy

Odesláno: 
Otevřeno 3700 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám prac. sml. na rok, končí 31.7.2016. Mám již u jiné firmy podepsanou sml. na HPP návazně na konec dosavadní. Po podpisu sml. se mi však objevila ještě lepší nabídka, kterou bych vzal raději. Jak ukončit podepsanou sml. u firmy, kam jsem ještě ani nenastoupil, ale mám písemně vše domluveno? Jak má znít výpověď nebo jen stačí přidat na smlouvu, odstupuji a nechat podepsat obě strany? Děkuji.
 
Dobrý den,

pracovní poměr Vám vzniká až dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce. Tedy podpisem pracovní smlouvy ještě pracovní poměr nevznikl. Bohužel zákoník práce dává oprávnění odstoupit od smlouvy pouze zaměstnavateli v případě, že zaměstnanec nenastoupí ve sjednaný den do práce, aniž by mu v tom bránila překážka v práci nebo se zaměstnavatel do týdne nedozví o této překážce. (ust. § 34 ZP). Zaměstnanec může od smlouvy odstoupit, jen bylo-li to sjednané společně s uvedením důvodu nebo i bez důvodu v pracovní smlouvě. V praxi se tato možnost v pracovní smlouvě často neobjevuje.

Máte-li v pracovní smlouvě sjednánu zkušební dobu, můžete kdykoliv z jakéhokoli důvodu i bez udání důvodu pracovní poměr zrušit. Oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být v písemné formě, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější (ust. § 66 ZP).

Vždy je však nejlepší se se zaměstnavatelem dohodnout, a proto než přistoupíte k některé z předchozích možností, bych Vám doporučila oznámit co nejdříve zaměstnavateli Vaše rozhodnutí do práce nenastoupit a navrhnout mu ukončení pracovní smlouvy dohodou stran ještě před nástupem do práce a vznikem pracovního poměru. Zaměstnavatel si tak bude moc ještě s předstihem najít jiného zaměstnance na Vaši pracovní pozici. Zároveň tak předejdete případné škodě, která by mohla zaměstnavateli vzniknout tím, že nenastoupíte do práce.