Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.558

Prodloužení studia na soukromé vysoké škole - pravidla dle zákona

Odesláno: 
Otevřeno 1227 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
studuji dálkově bakalářské studium na soukromé VŠ. Ve 3. ročníku jsem onemocněla, musela jsem opakovat poslední semestr, poté studium úplně přerušit a tak mi stále chybí jedna zkouška. Momentálně mám problémy s pamětí, soustředěním a závratě. Studijní oddělení mi oznámilo, že v únoru 2017 mi končí 6letá standartní doba studia a pokud v červnu 2016 nevykonám chybějící zkoušku (cerifikát CAE) a v září státní zkoušky, studium, které stálo 200 tisíc korun, mi propadne. Státní zkoušky v lednu 2017 by znamenaly poslední možnost bez nároku na opravný termín v případě potřeby.
Vysokoškolský zákon spravuje pouze školy veřejné, nikoli soukromé. Mám nárok na nějakou výjimku, abych mohla zkoušky přesunout až na příští rok (2017)? Paní na studijním oddělení ještě mluvila o dalším opakování ročníku, semestru či jednoho předmětu, ale vše je zpoplatněno částkou, kterou nemohu zaplatit, protože jsem delší dobu bez práce z důvodu nemoci.
Děkuji, Lenka
 
Dobrý den,

v zákoně č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách (dále jen „ZVŠ“), najdete v části třetí ust. § 39 a násl. právní úpravu soukromé vysoké školy. Dále část čtvrtá až devátá tohoto zákona se na ni použije obdobně.
Standardní doba studia v bakalářském studijním programu je včetně praxe nejméně 3 a nejvýše 4 roky (ust. § 45 ZVŠ). Co se týče přerušení studia dle ust. § 54 ZVŠ je nejdelší celková doba přerušení studia stanovena v studijním a zkušebním řádu dané školy. Studijní a zkušební řád upravuje průběh a ukončení studia daného studijního programu na VŠ. Poplatky spojené se studiem na soukromých VŠ stanoví soukromá VŠ ve svém vnitřním předpisu. Z toho důvodu Vám doporučuji se podívat do studijní a zkušebního řádu a dalších vnitřních předpisů soukromé VŠ, na které studujete.
Studijní a zkušební řád také stanoví, v jaké době od uzavření posledního ročníku studia musí student vykonat státní závěrečnou zkoušku. Zpravidla je stanovena délka 2 let.
Rozhodně Vám doporučuji tento problém řešit přímo s pracovníky školy. V některých mimořádných případech školy mohou povolit určité výjimky, ale vždy o tom rozhoduje rektor dané školy (popř. jiná zvolená osoba). Dokonce je možné ve vážných sociálních případech rozhodnout i o prominutí určitých nákladů na studia, ale jak už jsem uvedla toto je opravdu pouze v kompetenci dané školy.