Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.691

Přerušení studia a výživné, placení sociálního a zdravotního, nahlášení se na Úřad práce

Odesláno: 
Otevřeno 1663 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je mi 23 let, studuji VŠ, celkový příjem domácnosti (já + matka v ID) je cca 14.000 Kč (matčin důchod + mé výživné od otce v insolvenci) + pobírám příspěvek na dítě 700 Kč. Pokud z osobních důvodů (jazykových, časových) přeruším studium,
1) musím se přihlásit na ÚP kvůli zdravotnímu pojištění?
2) budu mít i v době přerušení studia nárok na přídavek a výživné (když nebudu pracovat - tedy se nebudu sama živit, jen shromažďovat a překládat podklady pro vypracování svých prací do školy)? Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
přerušením studia přestáváte být studentem a musíte se zaregistrovat do evidence na ÚP. Nárok na přídavek na dítě má dle zákona 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře, nezaopatřené dítě, jestliže rozhodný příjem v rodině nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,40. Za nezaopatřené dítě se dle ust. § 11 odst. 1 považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání.
V době přerušení studia není osoba studentem. Uplynutím doby, na kterou bylo studium přerušeno, vzniká osobě právo na opětovný zápis do studia. Na základě výše uvedené Vám po dobu přerušení studia nevznikne nárok na přídavek na dítě.
Nárok na výživné má dítě až do doby, kdy je schopno se samo živit. Vzhledem k tomu, že přerušíte studium, nevznikne Vám překážka dítěte soustavně se připravujícího na své budoucí povolání studiem na VŠ. Tedy zejména pokud Vám jako uchazeči zařazenému do evidence ÚP bude nabídnuto zaměstnání, které odmítnete. Pokud máte přiznáno výživné soudem, bude záležet na otci, zda s ohledem na změny (přerušení studia) zažádá o zrušení vyživovací povinnosti. Vzhledem k tomu, že jste zletilá, může soud rozhodnout i zpětně a to znamená, že byste musela vyplacené výživné vracet.
Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html