Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.274

Neoprávněné užívání pozemku sousedem - vyklizení pozemku a uvedení do původního stavu

Odesláno: 
Otevřeno 4191 x
1 odpověď
 
Dobrý den, se sourozenci jsme získali v restituci několik parcel. Sami na těchto nepodnikáme, ale již několik let na jedné z nich provozuje svoji činnost majitel jedné ze sousedních parcel a to bez řádné nájemní smlouvy. Po našem kontaktování ohledně používání našeho pozemku soused nabídl odkup. Na jeho vyžádání jsme nechali udělat odhad ceny. Tuto on neakceptoval. Toto se opakuje průběžně již zhruba 20 let. Jak prosím postupovat v případě, že požadujeme vyklizení pozemku, jeho uvedení do původního stavu a jeho další nevyužívání tímto sousedem? Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle Vámi uvedených skutečností, pokud jiná osoba užívá Vaši nemovitou věc bez právního důvodu (např. bez nájemní smlouvy), vzniká tím na straně dané osoby (souseda) bezdůvodné obohacení, které je Vám povinen nahradit.
Pokud soused odmítá pozemek vydat, zkuste ho naposled písemně vyzvat (doporučeně nebo nechat potvrdit převzetí písemnosti i s datem převzetí), aby Vám pozemek, který užívá bez právního důvodu, vydal a uveďte lhůtu. Zároveň písemnost kvalifikujte jako tzv. předžalobní výzvu.
Následně pokud ani na tuto výzvu nebude reagovat, nezbude Vám nic jiného než se obrátit na soud s žalobou na vyklizení nemovité věci. Kromě vyklizení nemovité věci můžete požadovat náhradu škody, která Vám užíváním pozemku ze strany souseda vznikla.
Vzhledem k tomu, že se jedná o složitou věc, doporučuji Vám v případě zahájení soudního sporu se obrátit na někoho z řad advokátů, který Vám se sepsáním žaloby pomůže. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz