Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.627

Jak se bránit proti rozhodnutí členské schůze v bytovém domě - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1284 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem členem bytového družstva, které v roce 2013 privatizovalo obecní dům se šesti byty. V domě žijí tři rodiny, každá má k dispozici dva byty a v družstvu je zastoupena dvěma členy.
Bohužel se ze zištných důvodů zbývající dvě rodiny spikly proti naší a díky dvoutřetinové převaze jsou schopny odhlasovat při členských schůzích jakoukoliv pro ně výhodnou nemravnost.
Před nedávnem předsedkyně přidělila bez jakéhokoliv důvodu a opodstatnění členovi spřátelené rodiny panu Kupci do té doby společný sklepní prostor o ploše 17 m2 za loajalitu.
Přidělení tohoto prostoru se nikterak neodrazilo na výši splátek úvěru pana Kupce, který prostor může využívat i komerčně. Žalobu podávat nehodlám, neboť družstvo využívá právního zástupce,
jehož služby jsou hrazeny z provozního fondu, tedy i mých peněz a já bych si právní zastoupení hradil sám.
1. Zajímalo by mně, jakého trestného činu se přidělením společné části domu do osobního užívání pana Kupce předsedkyně dopustila. Zneužití pravomoci? Jaký je postih?
2. Nejde ze strany pana Kupce přijetím tohoto prostoru o bezdůvodné obohacení a jaký je případný postih?
Zvažuji trestní oznámení na oba jmenované.

Děkuji
 
Dobrý den,

pro učinění nějakého závěru, je důležité si přečíst stanovy, které musí mít každé družstvo určeno. Každá členská schůze musí rozhodovat v souladu se zákonem a stanovami družstva. Jako člen družstva se proti usnesení členské schůze můžete bránit pouze u soudu a to dovoláním se neplatnosti usnesení členské schůze. Právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do 3 měsíců ode dne, kdy se navrhovatel o rozhodnutí dozvěděl nebo mohl dozvědět, nejpozději však do 1 roku od přijetí rozhodnutí.

Zda rozhodnutí předsedkyně na členské schůzi porušuje zákon nebo stanovy je opět na posouzení soudu. V případě trestního oznámení by muselo její jednání naplňovat znaky nějakého trestného činu. V případě majetkových trestných činů musí být výše škody vyšší než 5.000,- Kč, aby se jednalo o trestný čin.