Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.310

Strhávání mzdy autodopravcem z důvodu vysoké spotřeby paliva, pohonných hmot - je to dle Zákoníku práce?

Odesláno: 
Otevřeno 1037 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem zaměstnaný v autodopravě jako řidič a zaměstnavatel mi strhává nepřiměřeně vysoké částky za vysokou spotřebu.
Tenhle měsíc to bylo přes 6000, - Kč které zahrne na výplatní pásce do záloh a když se ho člověk zeptá co vše je v zálohách a že to chci písemně. Odpoví že mam vysokou spotřebu a že písemně mi nic nedá.
Je nějaká možnost se bránit?
A je možnost se nějak vyvázat ze smlouvy jinak než výpovědní lhůtou? Na dohodu odmítá přistoupit.
 
Dobrý den,

ze zákona ust. § 142 odst. 5 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, je zaměstnavatel povinen při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Doporučuji Vám vyzvat zaměstnavatele písemně, tak abyste měl doklad o doručení nebo podpis o převzetí písemnosti.
Důležité co se týče srážek ze strany zaměstnavatele, je jak máte stanovenou výši mzdy, zda pevnou částkou nebo součástí mzdy jsou i odměny a jiné benefity, do nichž může zaměstnavatel více zasahovat. Dále zda při strhávání mzdy z důvodu spotřeby vychází z nějakých vnitřních předpisů, kolektivní smlouvy nebo přímo z pracovní smlouvy nebo tak činí bez předchozího oznámení. Dalším faktorem bude, zda Vaše mzdové ohodnocení je ve srovnání s jinými zaměstnanci podobných firem podprůměrné nebo spíše nadprůměrné. Tyto všechny faktory jsou důležité pro posouzení, zda se jedná o neoprávněné a těžko ospravedlnitelné chování zaměstnance nebo v daném případě zaměstnavatel jedná v rámci zákona.
Pracovní poměr lze ukončit výpovědí, dohodou nebo okamžitým zrušením pracovního poměru. Dle ust. § 56 odst. 1 písm. b) ZP - Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže, zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.
§ 56 odst. 2 ZP - Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.

Tedy v určitých případech lze okamžitě ukončit pracovní poměr, pokud zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci i část mzdy, na kterou mu vznikl nárok.

Dále doporučuji obrátit se s podnětem na oblastní inspektorát práce, který celou záležitost prošetří a na Vaši žádost Vás bude informovat o výsledcích provedeného šetření.