Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.869

Jak donutit spoluvlastníka nemovitosti (garáže) k prodeji a rozdělení kupní ceny

Odesláno: 
Otevřeno 1279 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Manželka získala před lety v rámci dědického řízení spolu s dalšími dvěma sourozenci do vlastnictví jednou třetinou nemovitost - garáž. Se sourozenci nekomunikuje ale ví, že garáž využívají k pronájmu, jejich obohacení. Ona sama nemá od garáže klíče a žije na druhém konci republiky. Jelikož to v minulosti ústně popřeli a ani jí nedali adekvátní podíl z pronájmu, rozhodla se, svého vlastnického podílu zbavit. Můžete nám poradit, jak donutit ostatní dva vlastníky k prodeji nemovitosti, aby získala svůj podíl? Víme, že jakákoliv jednání budou sabotovat.
Děkuji.
 
Dobrý den,

uplynutím jednoho roku ode dne nabytí účinnosti nového občanského zákoníku (tj. od 1. 1. 2015) zaniklo dle ust. § 3062 NOZ zákonné předkupní právo spoluvlastníků. V daném případě se neuplatní ani předkupní právo spoluvlastníků dle ust. §1124 NOZ.
Tedy Vaše manželka může bez toho, aby přednostně nabídla svůj podíl některému ze spoluvlastníků, svůj podíl na nemovitosti volně prodat. Samotný podíl na nemovitosti se prodává těžko a často pod cenou, ale některý potencionální nájemce by mohl mít o prodej třeba zájem.
Dále může požádat ostatní spoluvlastníky o oddělení ze spoluvlastnictví dle ust. § 1140 NOZ. Pokud s tím nebudou souhlasit, nezbude ji nic jiného než se obrátit s žádostí o oddělení ze spoluvlastnictví nebo o zrušení spoluvlastnictví na soud.
V daném případě doporučuji zaslat návrh na oddělení a její vypořádání písemně ostatním spoluvlastníkům, aby v případě soudního sporu mohla požadovat, aby náklady řízení nesli ostatní spoluvlastníci.
Dále podaří-li se ji prokázat, že ostatní spoluvlastníci pronajímali předmětnou nemovitou věc, může požadovat i vyplacení části zisku odpovídající velikosti jejího podílu od ostatních spoluvlastníků.