Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.849

Pronájem bytu - je nutný souhlas všech spolumajitelů, spoluvlastníků bytu?

Odesláno: 
Otevřeno 1784 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rodiče jsou od 2010 od sebe ale až teď otec zažádal o rozvod. S matkou vlastní byt, kde já mám po celý svůj život trvale bydliště a nyní a moje tříměsíční dcera. Žijeme s otcem mého dítěte spolu, ale naše finanční situace je taková, že bychom se chtěli nastěhovat do tohoto bytu, je k tomu potřeba souhlas obou rodičů? Matka k tomu souhlas dá, ale nevím jestli i otec. co je potřeba k tomu aby tam mohl můj partner bydlet se mnou a naši dcerou? Nejsme sezdaní.
Dekuji za odpověď
 
Dobrý den,
předpokládám, že by se ve Vašem případě jednalo o bezúplatné užívání bytu (tzv. výpůjčku). Mají-li rodiče byt ve společném jmění, dle ust. § 714 NOZ v záležitostech týkajících se společného jmění a jeho součástí, které nelze považovat za běžné, právně jednají manželé společně, nebo jeden manžel se souhlasem druhého. Odmítá-li manžel dát souhlas bez vážného důvodu a v rozporu se zájmem manželů, rodiny nebo rodinné domácnosti, či není-li schopen vůli projevit, může druhý manžel navrhnout, aby souhlas manžela nahradil soud. Jedná-li právně manžel bez souhlasu druhého manžela v případě, kdy souhlasu bylo zapotřebí, může se druhý manžel dovolat neplatnosti takového jednání.
Tedy dá-li Vám jeden z rodičů souhlas k bydlení a druhý s tím nesouhlasí, musel by se dovolávat neplatnosti takového jednání soudně. Vzhledem k tomu, že se rodiče budou rozvádět, bylo by takové jednání neúčelné, neboť stejně dojde k vypořádání společného jmění po rozvodu. Pokud se nevypořádá ve lhůtě 3 let od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu, platí u nemovitých věcí, že každý z manželů bude mít ve vlastnictví ½ nemovité věci.
Tedy pro Vás bude důležité, komu připadne nemovitá věc (byt) v rámci vypořádání společného jmění rodičů. Co se týče bydlení partnera, tak ten jako osoba blízká, která předpokládám se s Vámi podílí na nákladech domácnosti, má právo bydlet v domě s Vámi.