Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.002

Úroky z kauce nájmu bytu od pronajímatele - je možné je vyžadovat po pronajímateli?

Odesláno: 
Otevřeno 1464 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
12/2012 jsem uzavřela nájemní smlouvu do 03/2016 a složila KAUCI ve výši dvou nájmů. Nyní tedy bude nájem končit a já se ptám, zda-li po novele OZ, kdy je možno ze složené jistoty požadovat úroky mohu i já, když byla smlouva uzavřena před novelou tohoto OZ, tedy ještě "postaru", tak zda-li i já mohu požadovat úroky jak je uvedeno v novém OZ. Děkuji Vám za případnou odpověď a jsem s pozdravem,
Hana
 
Dobrý den, paní Svobodová,

dle ust. § 3074 odst. 1 NOZ se nájem řídí NOZ ode dne nabytí jeho účinnosti, i když ke vzniku nájmu došlo před tímto dnem; vznik nájmu, jakož i práva a povinnosti vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
Starý občanský zákoník, tj. zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, používal frázi „vrácení nevyčerpaných peněžních prostředků s příslušenstvím“, bez toho aby výši úroku nějak více specifikoval.
V současné době existují dva názory ohledně toho, zda mají být úroky vráceny i za dobu účinnosti starého občanského zákoníku. Jeden z názorů říká, že by úrok měl náležet vždy nejdříve až od 1. 1. 2014 (data účinnosti NOZ), a to i u nájemních smluv uzavřených před tímto datem. Druhý z názorů tvrdí, že za účinnosti starého občanského zákoníku by se úroky měly vypočítávat podle obvyklých úroků požadovaných za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště nebo sídla dlužníka (pronajímatele) v době uzavření smlouvy.

Vzhledem k tomu, že k dané věci neexistuje žádná judikatura, nelze přesně určit, jak vypočítávat úroky v době, kdy platil starý občanský zákoník, popř. zda vůbec nějaký nárok na úroky by v tomto období byl. Dle mého názoru i za účinnosti starého občanského zákoníku by měl nájemce nárok na úroky z kauce (nyní jistoty) mít.

Ve Vašem případě máte jednoznačně nárok na úroky z jistoty za dobu od 1. 1. 2014 do skončení nájmu a to dle ust. § 2254 odst. 2 NOZ poslední věty alespoň ve výši zákonné sazby. Ohledně úroku za dobu od uzavření nájmu až po skončení účinnosti zákona č. 40/1964 Sb. , (tj. do 31. 12. 2013) je dobré se na výši s pronajímatelem dohodnout.