Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.781

Vrácení daně státem a insolvence, oddlužení, osobní bankrot - zabaví peníze insolvenční správce?

Odesláno: 
Otevřeno 2834 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
letos (2016) si roční vrácení daně za rok 2015 budu vyřizovat sama na finančním úřadě. Od dubna roku 2015 mám schválenou insolvenci. Chtěla jsem se zeptat, zda budu muset část peněz odevzdat insolvenčnímu správci-insolvence-kalkulačka splátek nebo ne? Vím, že v roce 2014 mi vrácení daně počítala firma ve které jsem byla zaměstnaná a celou daň mi vrátili-9000 kč, do insolvence mi započítali jen výplatu, daň mi vyplatili celou. Insolvenční správce mi tehdy říkal, že zatím nikde není pevně stanoveno zda roční vrácení daně je příjem, ze kterého musí odejít splátka. Chtěla jsem se zeptat, jak je to tento rok -2016. Na internetu jsou názory různé. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle mého názoru je vrácený daňový přeplatek stejně jako daňový bonus dle zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmu považován za mimořádný příjem, který je zahrnut do majetkové podstaty dlužníka.

Tento názor zastává i soudní judikatura, která jej odůvodňuje tím, že kladný rozdíl z poskytnutých záloh na daň z příjmu a skutečné částky daně z příjmu lze srážet v rámci exekuce, a proto jej lze srazit i v rámci oddlužení.

Dále dle ust. § 207 a ust. § 208, kde je uvedeno, co nelze zahrnout do majetkové podstaty, lze dovodit, že přeplatek na dani stejně jako daňové bonusy budou spadat do majetkové podstaty a dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) IZ po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen hodnoty získané dědictvím, darem a z neúčinného právního úkonu, jakož i majetek, který dlužník neuvedl v seznamu majetku, ač tuto povinnost měl, vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře.

S ohledem na výše uvedené budete muset přeplatek na dani z příjmu vydat insolvenčnímu správci.