Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.375

Výpočet výše výživného, alimentů pokud dítě žije v zahraničí a jsou vyšší náklady na jídlo, ošacení, školu

Odesláno: 
Otevřeno 1225 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Manžel platil na syna výživné ve výši zhruba 20 procent jeho platu. Byl svobodný. Nyní je ženatý, já jsem na mateřské bez přiznaného mateřského příspěvku, tedy bez příjmu a máme 2 malé děti.
Matka jeho syna žádá zvýšení výživného. Existuje nějaké obecné vodítko, jak se vypočítá, jaká část platu by měla zůstat otci, jaká část by měla být pro manželku a kolik na jednotlivé 3 děti? Starší syn studuje a žije u matky. Brzy bude zletilý. Vyživovací povinnost mají tedy oba rodiče.
Naše 2 malé děti nikdo nepřispívá, dostávají jen zákonné dávky na děti od státu.
Jakým způsobem se zohledňuje to, že bydlíme v zahraničí a náklady jsou zde daleko vyšší, než v ČR. Starší syn žije v ČR. Je třeba soudu doložit např. ceny dopravného, nájemného, poplatků za auto, dětských potravin a dalších životně důležitých potřeb? Děkuji předem za odpověď. Helga
 
Dobrý den,
existuje orientační tabulka pro výživné, která je vodítkem pro soudy určující výživné. Tato tabulka má však jisté nedostatky, mezi které patří více vyživovacích povinností. Soudy však vždy přistupují ke každému případu individuálně. Tedy v daném případě je nezbytné, aby se Váš manžel k návrhu na zvýšení výživného vyjádřil a uvedl, že od doby kdy bylo výživné určeno naposledy došlo i na jeho straně ke změně okolností, tzn. vznikly mu další vyživovací povinnosti (děti, manželka), oženil se, přestěhoval do zahraničí, prostě všechny okolnosti, které mají na určení výživného vliv. Určitě bych uvedla i náklady, které musí hradit a to včetně závazků (existují-li nějaké), které pravidelně splácí (půjčky, úvěry, hypotéky… ). Samozřejmě, vše co budete tvrdit, je nutné doložit. Dále je také dobré uvést i Váš příjem, protože patříte do okruhu posuzovaných osob. Je-li současná výše výživného, kterou Váš manžel splácí již vzhledem k tomu, že Vám vznikla další vyživovací povinnost neúnosná, naopak můžete žádat o snížení výživného a to i zpětně.
Pokud žijete v zahraničí, doporučuji se pro dané řízení nechat zastoupit některým z řad advokátů. Seznam advokátů naleznete na tomto odkaze: http://www.advokatikomora.cz.
Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html