Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.173

Dům jednoho z manželů postavený před manželstvím a rozvod - nároky druhého z manželů při rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1629 x
1 odpověď
 
Manželka se chce rozvézt. Pozemek jsem zakoupil a dům začal stavět svépomocí před svatbou. Během výstavby do rozpočtu na dům budoucí manželka vložila cca 500.000 Kč. Během výstavby proběhla svatba. Kolaudace proběhla 2 měsíce po svatbě. Hypotéku jsem zřídil před započetím stavby sám. V katastru nemovitostí jsem zapsaný jako jediný majitel. Manželka chce abychom dům prodali, splatili dluhy a zbytek rozdělili na ideální polovinu. Myslím si, že to není spravedlivé. Na domě jsem se dost nadřel, aby hypotéka nebyla vysoká. Mám pocit, že mě chce manželka oškubat. Spadá tento dům do SJM, Jaká má manželka práva na dům, Popř. jaké jsou mé možnosti. Moc Vám děkuji za pomoc v mé situaci.
 
Dobrý den,
pro skutečnost zda dům patří do SJM je rozhodující, kdy stavba vznikla a stala se věcí v právním smyslu, tj. kdy bylo nezaměnitelným způsobem patrné dispoziční řešení 1. nadzemního podlaží. Vychází to z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 3 Cdo 111/92 ze dne 1. 3. 1993. Tedy nezáleží na datu kolaudace.
Pokud ke vzniku stavby došlo před svatbou, náleží nemovitost Vám a manželka má pouze nárok požadovat vrácení investic, které do stavby vynaložila. Takové investice však musí prokázat (fakturami, svědeckou výpovědí… ). Jde o nárok z bezdůvodného obohacení a bylo by jí vráceno to, oč se Vaše nemovitost zhodnotila. Což je vždy méně než skutečně poskytnutá finanční částka.
Tedy vzhledem k tomu, že kolaudace proběhla 2 měsíce po svatbě je pravděpodobné, že před svatbou jste již měl vyřešeno dispoziční uspořádání 1. nadzemního podlaží a tedy, že nemovitost spadá do vašeho výlučného vlastnictví. V takovém případě Vaše manželka na dům nemá žádné právo a jediné, co může požadovat je vrácení bezdůvodného obohacení na základě poskytnutých investic do nemovitosti.