Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.130

Výpověď zaměstnance bez výpovědní lhůta (matka samoživitelka nestíhá vyzvedávat dítě ze školky a má příslib nové práce, nového zaměstnání)

Odesláno: 
Otevřeno 3487 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz týkající se výpovědi. Jsem matka samoživitelka sama se synem, do nedávna jsem bydlela s přítelem - není otec malého. Mohla jsem pracovat na 12 hodinové směny, kdy já jsem dávala do školky a on vyzvedával. Bohužel se situace změnila a tyhle směny nemám jak odpracovat, abych stihla vyzvednout syna ze školky. Nevím kam s ním. Bydlím ve městě a rodiče bydlí 70 km daleko. Chtěla jsem se v práci nějak domluvit na odchodu, ale bylo mi řečeno, že musím podat výpověď k 1.2.2016 a výpovědní doba klasicky 2 měsíce. Našla jsem si práci, kde mám vyhovující pracovní dobu, ale nebudou na mě čekat 2,5 měsíce. je nějaká možnost odejít dřív? Třeba i s nějakým paragrafem za porušení morálky, když v druhé práci na mě čekají. Nevím jak z toho ven.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
přístup Vašeho původního zaměstnavatele byl nesprávný. Dle ust. § 241 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Tedy pokud je možné, aniž by to narušilo provoz, aby zaměstnavatel Vám přizpůsobil pracovní dobu, je zaměstnavatel povinen tak učinit.

Chcete-li v zaměstnání skončit a přejít k novému zaměstnavateli a se zaměstnavatelem se nedohodnete na ukončení pracovního poměru dohodou, nezbude Vám nic jiného než podat výpověď. Výpovědní doba činí nejméně 2 měsíce a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. Pokud se rozhodnete výpověď podat, je dobré do výpovědi uvést důvod a to, že nemůžete skloubit práci na plný úvazek a péči o děti a zaměstnavatel odmítl vyhovět vaší žádosti o zkrácený úvazek.

Dále doporučuji si i tak podat žádost o úpravu pracovní doby, a pokud Vám zaměstnavatel nevyhoví zkusit znovu apelovat na ukončení pracovního poměru dohodou.

V rámci výpovědní doby je možné si též vybrat dovolenou, na kterou Vám vznikl nárok a v době čerpání dovolené můžete již pracovat u jiného zaměstnavatele.

V krajním případě, pokud Váš zájem o novou práci je opravdoví, zkusit z důvodu, že Vám zaměstnavatel nevyhoví na základě Vaší písemné žádosti v úpravě pracovní doby, oznámit mu, že z toho důvodu nemůžete chodit do práce, neboť nemůžete nechat dítě bez dozoru. Tím, že nebudete chodit do práce, sice porušíte pracovní kázeň a riskujete tím, že po Vás zaměstnavatel může chtít náhradu škody, ale zase nemusíte přijít o novou lepší práci.