Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.333

Zrušení trvalé bydliště, zrušení trvalého pobytu osoby bydlící v bytě, domě, nemovitosti - informace

Odesláno: 
Otevřeno 1037 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o radu.
Známí užívají dům, který je v mém vlastnictví. Nemáme vytvořen smluvní vztah, nejedná se o pronájem (je to výpomoc, platí jen náklady).
Nyní přišli s dotazem, zda je možné nahlášení trvalého pobytu. Vím, že není možné, jen s mým písemným souhlasem.
Dotaz je, když souhlas udělím, jak je možné v budoucnu v případě potřeby trvalý pobyt zrušit (v zákoně je uvedeno dle výpovědi smlouvy - tu nemáme).
Je tedy možné (a jak) v případě nutnosti zrušit trvalý pobyt pro mé známe v budoucnu na ohlašovně, když byl udělen na základě mého souhlasu?
Nejsou v tomto případě nějaké překážky, které by mi v budoucnu nedovolili svobodně nakládat s mým majetkem (domem)?
Děkuji moc.
 
Dobrý den,

vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvalebydliste/

zrušení údaje o místu trvalého pobytu je upraveno v ust. § 12 zákona č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel. Výkon této agendy zabezpečují všechny obecní úřady.

Dle ust. § 12 odst. 1 Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
a) byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných, neúplných nebo padělaných dokladů nebo nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností,
b) byl-li objekt, na jehož adrese je občan hlášen k trvalému pobytu, odstraněn nebo zanikl nebo je podle zvláštních právních předpisů nezpůsobilý k užívání za účelem bydlení, nebo
c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

Zřídíte-li trvalý pobyt, docílíte následně jeho zrušení bez souhlasu osob, v jejichž prospěch byl trvalý pobyt zřízen pouze splněním některých z výše uvedených ustanovení. Budou-li s tím souhlasit, tak sami si mohou zrušit trvalý pobyt kdykoli.

Vzhledem k tomu, že charakter Vašeho smluvního vztahu se nejvíce podobá výprose (ust. § 2189 NOZ) můžete požadovat vrácení věci dle libosti. Tedy užívací právo zanikne okamžikem, kdy budete požadovat vrácení věci (domu).

Splnění podmínky, že občan neužívá tento objekt nebo jeho vymezenou část můžete prokázat výslechem svědků (sousedů). Tedy přivést na ohlašovnu konkrétního svědka nebo ho požádat o čestné prohlášení. Dále budete muset prokázat např. výpisem z katastru nemovitostí, že jste vlastník nemovitosti.

S nemovitostí jako vlastník můžete neomezeně nakládat. Jedinou překážkou, na kterou můžete narazit je, že i přesto, že vykážete osoby z Vašeho domu a oni se nevystěhují, budete muset vyklizení bytu docílit na základě žaloby na vyklizení, resp. sám je vystěhovat nemůžete.