Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.139

Nedodržení projektu stavařem, navýšení ceny stavby a nepředání stavby včas (v termínu) objednateli - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 2290 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jak mám postupovat, když nebyl dodržen projekt stavby, včetně navýšení ceny více jak o 50%, oproti ceně uvedené ve smlouvě o dílo na základě projektu, stavba nebyla zhotovená v termínu, nebyla předaná, nesouhlasí faktury, podklady, nedodělané a přitom zaplacené práce.
Děkuji S.
 
Dobrý den,
dle občanského zákona má dílo vady, pokud neodpovídá smlouvě (ust. § 2615 NOZ). Objednatel má v případě vadnosti plnění předmětu smlouvy o dílo obdobná práva jako jsou práva kupujícího z vad koupené věci. Objednatel má právo od smlouvy odstoupit, překročí-li zhotovitel podstatně cenu za dílo určenou odhadem. Následky za nedodržení projektu stavby nese zhotovitel.

Pokud nebyla stavba zhotovena v termínu a ve smlouvě byla pro tento případ dohodnuta sankce, máte nárok na vyplacení této sankce za nedodržení termínu dokončení díla.
Nezbytné pro uplatnění vady z důvodu prodlení zhotovitele je určit zda v daném případě lze považovat prodlení zhotovitele s dokončením díla za podstatné či nepodstatné porušení smlouvy o dílo (míra závažnosti porušení smlouvy o dílo je pak samozřejmě určující pro vznik práv objednatele z vad díla).
Dle ust. § 2002 odst. 1 NOZ je podstatné takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu (zhotovitel) již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana (objednatel) smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala; v ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není. V daném případě lze říci, že prodlení s dokončením díla představuje podstatné porušení smlouvy o dílo, v případě, že zhotovitel při uzavírání smlouvy věděl či musel vědět, že jste měl zájem na dokončení díla v termínu a v opačném případě byste smlouvu neuzavíral.
Představuje-li dle Vašeho názoru prodlení s dokončením díla podstatné porušení smlouvy o dílo, máte dle ust. § 2106 odst. 1 NOZ právo:
a/ na přiměřenou slevu z ceny díla, nebo
b/ odstoupit od smlouvy.
Objednatel je povinen sdělit zhotoviteli, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady. Provedenou volbu nemůže objednatel změnit bez souhlasu zhotovitele.
Představuje-li naopak prodlení s dokončením díla ve Vašem případě pouze nepodstatné porušení smlouvy o dílo, máte dle ust. § 2107 odst. 1 NOZ právo na přiměřenou slevu z ceny díla.
Doporučuji Vám písemně vytknout zhotoviteli vady díla, zejména, že došlo k překročení sjednané lhůty pro provedení díla a uplatnit některý z nároků (nárok na přiměřenou slevu z ceny díla nebo odstoupení od smlouvy). Uplatníte-li nárok na slevu z ceny díla, je vhodné tuto slevu vyčíslit.
Dále upozorňuji, že dle ust. § 2604 a násl. NOZ je nutné, abyste dojde-li k předání a převzetí díla, učinil převzetí s výhradami, kdy všechny vady zhotoviteli vytknete. V opačném případě by Vám pak soud nepřiznal právo ze zjevné vady díla, namítl-li li by zhotovitel, že právo nebylo uplatněno včas.
 
Ještě jsem se chtěl zeptat, co mám dělat v případě předaných dokladů, mám faktury, které jsem včas proplatil a tím jsem myslel, že je vše v pořádku, ale existují i dopisované faktury nebo faktury na stejnou částku, ale s jiným datem, s jiným bankovním spojením, s jiným DPH, jiným číslem faktury a dokonce i s jiným způsobem platby.
Moc děkuji
S.
 
Pokud s nějakou fakturou nesouhlasíte nebo se Vám nezdá, vyzvěte zhotovitele, ať Vám oprávněnost její částky zdůvodní. Máte nárok, aby Vám přesně uvedl náklady, které ve faktuře uvádí, stejně tak proč uvedl jiné bankovní číslo, DPH atd.
 
Jiné faktury se mi dostaly do ruky až po dlouhé době, cca 1 rok po dokončení stavby, protože jsem chtěl předání stavby, tak bylo vše přepisováno a dopisováno. Myslím si, že šlo o únik daní. Se zhotovitelem jsem to již řešil, nechtěl se se mnou o tom bavit a tím pádem jsem odpověď nedostal. Nevím, co mám dělat, stavba nepředaná, faktury sfalšované, podklady jsou prazvláštní.
Děkuji
S.
 
V takovém případě vzhledem ke složitosti celého případu a nutnosti pracovat s jednotlivými listinami, Vám doporučuji se obrátit na někoho z řad advokátů, který Vám pomůže v případě soudního sporu. Seznam advokátů naleznete na http://www.advokatikomora.cz.
Dále je možné dát podnět k daňové kontrole na příslušný finanční úřad a pokud mohlo jednání zhotovitele naplnit některý ze znaku trestného činu, tak lze podat trestí oznámení.