Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.410

Vliv velikosti bytu na platbu do fondu oprav FO / fondu investic FI

Odesláno: 
Otevřeno 1486 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ve společenství vlastníků bytových jednotek SVJ platíme fond oprav dle podílu na vlastnictví, fond investic (FI) platíme na každý byt stejně, stejně jako splátky na plynovou kotelnu, kterou nám po 20 letech Pražská plynárenská odprodá za 1 Kč. V SVJ máme 44 bytů, rozdíly ve velikosti a tím i na podílu vlastnictví jsou velké. V hlasování nás bohatí podílníci přehlasovali. Měli na to právo? FI, stejně jako splácením kotelny zhodnocujeme majetek na kterém oni mají mnohem větší podíl, tedy zjevně nespravedlivě. Měli na takové hlasování právo?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

vlastníci jednotek mají různou váhu hlasu. Každý z nich má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech domu (ust. § 1206 NOZ). Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek jsou součástí stanov schválených společenstvím vlastníků (ust. § 1200).
Zákon umožňuje přehlasovanému vlastníku jednotky nebo i společenství vlastníků v případě, že je pro to důležitý důvod navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl. Návrh může podat ve lhůtě 3 měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, poté jeho právo zaniká (§ 1209 NOZ).