Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.325

Dodržování rozsudku který nenabyl právní moci - musí se dodržovat nebo zatím ne?

Odesláno: 
Otevřeno 2353 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
s partnerem máme malé dítě, partner s námi nežije, syn mi byl 1.12.2015 svěřen do péče - písemné rozhodnutí (rozsudek) ještě nedorazil. Musím tedy partnerovi umožnit styk s dítětem, jak je uvedeno v rozsudku, který ještě nenabil platnosti? Nedopustím se tím nějakého protiprávního jednání? Samozřejmě nechci otci bránit ve vídání dítěte, než rozsudek vstoupí v platnost - setkávání s dítětem bych nechala nastaveno, jak bylo doposud - po obdržení rozsudku bude samozřejmě vídání probíhat, jak je stanoveno v rozsudku.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

důležité je, co přesně znělo ve výroku rozsudku. Soud mohl rozhodnout o předběžné vykonatelnosti rozsudku o úpravě styku otce s dítětem. V takovém případě by byl rozsudek vykonatelný ještě předtím než nabyl právní moci. Poznáte to zpravidla, zda bylo o úpravě styku rozhodnuto od určitého měsíce či data.
Bylo-li stanoveno např. , že od 1. 12. 2015 se styk otce s dítětem upravuje tak a tak, tak jste povinna toto rozhodnutí dodržet i když Vám ještě nebylo doručeno. V opačném případě byla-li úprava styku vázána na právní moc rozhodnutí, budete se řídit podle rozhodnutí až po jeho nabytí právní moci a do té doby umožňovat otci dítěte styk, jak bylo upraveno dříve.
 
Nejsem si právě vědoma, že by v rozsudku bylo stanoveno nějaké datum. Paní samosoudkyně říkala, že právní moci rozsudek nabude doručením poslednímu z účastníků. Tudíž jsem to pochopila tak, že stanovený styk je platný, až po obdržení rozsudku. Chápu to takto správně? Děkuji.
 
Ano, chápete to správně. Nebylo-li o úpravě styku rozhodnuto v rámci předběžné vykonatelnosti, na což byste byla pravděpodobně upozorněna, nabude rozsudek vykonatelnosti společně s nabytím právní moci. Zda rozsudek nabyl právní moci, můžete sledovat na: http://infosoud.justice.cz/public/search.jsp.