Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.685

Viník autonehody nenahlásil škodu pojišťovně - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 5726 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
viník nehody nenahlásil škodu na své pojišťovně, i když ho pojišťovna oslovila a ta mi následně neřeší výplatu za poškození? Mám sice Evropský formulář o nehodě, kde je dopsáno, že uznává vinu, který tedy je k čemu? Jak se prosím mohu bránit? Děkuji
 
Dobrý den,

jde o častou záležitost, kdy viník nehody uzná do formuláře o nehodě, že škodu způsobil, ale následně odmítne škodu nahlásit na jeho pojišťovně.
Některé zdroje radí zavolat do pojišťovny viníka hned z místa nehody, tedy v okamžiku, kdy viník škodu uznává. Dle mého názoru ani v takovém případě pro pojišťovnu takové uznání po telefonu nemusí být dostatečné.
Tedy, co na takovou situaci říct. Pojišťovna max. vyzve dlužníka, aby se ke škodě vyjádřil, ale pokud ji neuzná, tak Vám žádné plnění nevyplatí.
Další z možností je poslat dlužníkovi předžalobní výzvu a upozornit ho, že pokud škodu, kterou Vám ve formuláři o nehodě uznal, nenahlásí ve lhůtě např. 14 dnů od doručení výzvy, budete svůj nárok uplatňovat společně s úroky z prodlení a soudními náklady prostřednictvím žaloby na náhradu škody, resp. pojistného plnění u soudu. Žalobu je nutné podat na viníka nehody, majitele automobilu (pokud se liší) a odpovědnostního pojistitele (pojišťovnu).