Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.559

Převedení z odpoledních a nočních směn jen na ranní - může to zaměstnavatel udělat a tak zaměstnanci snížit mzdu?

Odesláno: 
Otevřeno 1309 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v aktuální pracovní smlouvě mám uvedenou pracovní funkci/profesi: Pracovní zámečník - směnový. Doposud jsem pracoval v nepřetržitém provozu na směnách - 2 dny ranní, 2 dny odpolední, 2 noční, 2 dny volno. Zaměstnavatel mě chce převést z těchto směn pouze na ranní směny, čímž přijdu o veškeré příplatky, což následně podstatně sníží mou mzdu. Já s převedením nesouhlasím. Chci se Vás zeptat zda zaměstnavatel toto může učinit a za jakých podmínek, případně jestli mám nárok na doplacení do průměru mzdy.
 
Dobrý den,
ve Vašem případě je rozhodující, zda bylo mezi Vámi a zaměstnavatelem v pracovní smlouvě ujednáno rozvržení pracovní doby na třísměnný provoz (ranní, odpolední a noční směny). Dále je důležité, aby takovéto ujednání nebylo následně změněno jinou dohodou účastníku. Nedošlo-li k jiné dohodě, máte právo, bylo-li rozvržení pracovní doby stanoveno v pracovní smlouvě, požadovat po zaměstnavateli výkon práce v pracovní době stanovený v pracovní smlouvě a zaměstnavatelem navrženou změnu rozvrhu pracovní doby odmítnout. Tedy v daném případě můžete po zaměstnavateli požadovat přidělování sjednaného druhu práce v pracovní době, jak bylo dohodnuto v pracovní smlouvě. Toto rozhodnutí vyjádřil Nejvyšší soud ČR ve svém rozsudku 21 Cdo 1395/2010 ze dne 10. 5. 2011.
V opačném případě, tzn. způsob rozvržení pracovní doby není ujednán v pracovní smlouvě, se uplatní bez omezení ust. § 81 a násl. ZP.