Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.079.509

Žaloba na vystěhování - jak dlouho a jakým postupem bude probíhat soud?

Odesláno: 
Otevřeno 8521 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
podala jsem k soudu žalobu na vystěhování.
Chtěla bych se zeptat, jaký bude soudní postup, co mám očekávat a jak bude probíhat soudní líčení? Eventuelně, budu se muset soudního projednávání zúčastnit?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

poté, co se soudce s Vámi podanou žalobou seznámí a zjistí, že jsou splněny všechny podmínky řízení, tedy není dán důvod, pro který nelze v řízení pokračovat a soud by musel takové řízení zastavit, vyzve soudce žalovaného, aby se ve věci písemně vyjádřil a aby soudu předložil listinné důkazy, jichž se dovolává.

V určitých případech může soud rozhodnout i bez nařízení jednání vychází to z ust. § 115a OSŘ „K projednání věci samé není třeba nařizovat jednání, jestliže ve věci lze rozhodnout jen na základě účastníky předložených listinných důkazů a účastníci se práva účasti na projednání věci vzdali, popřípadě s rozhodnutím věci bez nařízení jednání souhlasí; to neplatí ve věcech uvedených v § 120 odst. 2. “

Rozhodne-li se soudce nařídit v dané věci jednání, bude oběma stranám doručeno vyrozumění o nařízení jednání v dané věci. K jednání soud přizve všechny účastníky řízení a všechny ostatní, jichž je k projednání třeba.

Soudního jednání se bez předchozí omluvy jako žalobce zúčastnit musíte nebo můžete souhlasit s tím, aby řízení probíhalo bez Vaší účasti. Pokud však by soudce potřeboval nějaké důkazy doplnit nebo potřeboval, abyste se k nějakým skutečnostem vyjádřila a Vy byste nebyla přítomna, může to ohrozit Vaše postavení v řízení a v konečné fázi i dojít k zamítnutí žaloby. Pokud je pro Vás účast u soudu z nějakého důvodu nepříjemná a nechcete se s žalovaným dále setkat, můžete se nechat zastoupit právním zástupcem (advokátem).

Dále po zahájení jednání vyzve soudce žalobce, aby přednesl svůj návrh, a žalovaného a další účastníky řízení, aby vyjádřili své stanovisko k věci. Poté soudce podle dosavadních výsledků řízení sdělí, jaká tvrzení jsou sporná, jaká shodná, jaké budou provedeny důkazy. Pokud nebyly všechny skutečnosti vylíčeny dostatečně přesně, vyzve soud zúčastněné k jejich doplnění. Bude-li mít soudce všechny skutečnosti za prokázané a nebude důvod pro odročení jednání, odebere se k poradě a po krátkém přerušení vynese rozsudek.