Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.079.508

Výživné pro manželku po rozvodu pro nemoc před manželstvím (roztroušená skleróza mozkomíšní, RS)

Odesláno: 
Otevřeno 1529 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli mam nárok na výživné po rozvodu manželství, když si mě manžel bral již invalidní s roztroušenou sklerózou mozkomíšní, kde nejsou vyhlídky na zlepšení.
Nejsem schopná se o sebe postarat sama, tak žiji s rodiči, kteří jsou oba ve starobním důchodě. Manžel pracuje v cizině a jeho měsíční příjem je cca 50.000 Kč. Pokud nárok na výživné nemám, tak bych se chtěla zeptat, jak se dělí majetek. Děkuji.
 
Dobrý den,

výživné rozvedeného manžela je upraveno v ust. § 760 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, kde v ust. § 760 odst. 1 je řečeno, že: „Není-li rozvedený manžel schopen sám se živit a tato jeho neschopnost má svůj původ v manželství nebo v souvislosti s ním, má vůči němu jeho bývalý manžel v přiměřeném rozsahu vyživovací povinnost, lze-li to na něm spravedlivě požadovat, zejména s ohledem na věk nebo zdravotní stav v době rozvodu nebo skončení péče o společné dítě rozvedených manželů. “

§ 760 odst. 2 NOZ – Při rozhodování o výživném nebo o jeho výši vezme soud zřetel, jak dlouho rozvedené manželství trvalo a jak dlouho je rozvedeno, jakož i zda
a) si rozvedený manžel neopatřil přiměřené zaměstnání, přestože mu v tom nebránila závažná překážka,
b) si rozvedený manžel mohl výživu zajistit řádným hospodařením s vlastním majetkem,
c) se rozvedený manžel podílel za trvání manželství na péči o rodinnou domácnost,
d) se rozvedený manžel nedopustil vůči bývalému manželu nebo osobě mu blízké činu povahy trestného činu, nebo
e) je dán jiný obdobně závažný důvod.
(3) Pro vyživovací povinnost rozvedených manželů platí obdobně obecná ustanovení o výživném.

§ 761 odst. 1 - Rozsah vyživovací povinnosti a způsob poskytování výživného se řídí dohodou manželů nebo rozvedených manželů; ujednají-li si, že se výživné nahradí odbytným, zanikne právo rozvedeného manžela na výživné poskytnutím odbytného.
(2) Nedojde-li k dohodě rozvedených manželů o výživném, může potřebný bývalý manžel navrhnout, aby o vyživovací povinnosti druhého manžela rozhodl soud.

Výživné lze podle nového občanského zákoníku požadovat, jen pokud manžel, který o výživné žádá, není schopen sám se živit a zároveň tato jeho neschopnost má svůj původ v manželství. Tedy pokud došlo za trvání manželství např. k mírnému zhoršení Vašeho zdravotního stavu je výživné na místě. Ve Vašem případě stojí za zvážení, zda v případě, že se s manželem na výživném nedohodnete, neuplatnit svůj nárok na výživné i v případě, že se Váš zdravotní stav za trvání manželství nezměnil (viz tzv. „sankční výživné! ). Dále lze placení výživného nahradit odbytným, což je jednorázová částka, kterou by Vám bývalý manžel vyplatil namísto výživného, které by poskytoval v pravidelných zpravidla měsíčních dávkách po určitou dobu.

V případě, že dohoda mezi manželi není možná lze uplatnit tzv. sankční výživné u soudu (ust. § 762 NOZ). „Nedohodnou-li se manželé nebo rozvedení manželé o výživném, může manžel, který rozvrat manželství převážně nezapříčinil nebo s rozvodem nesouhlasil a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, navrhnout, aby soud stanovil vyživovací povinnost bývalého manžela i v takovém rozsahu, který zajistí, aby rozvedení manželé měli v zásadě stejnou životní úroveň. Právo rozvedeného manžela na výživné lze v tomto případě považovat za důvodné jen po dobu okolnostem přiměřenou, nejdéle však po dobu tří let od rozvodu.
(2) Dopustil-li se bývalý manžel vůči druhému manželovi jednání, které naplňuje znaky domácího násilí, nemá právo na výživné podle odstavce 1, ač by jinak podmínky přiznání práva na výživné splňoval.

Vedle nároku na výživné máte, bez ohledu na to, zda výživné bylo nebo nebylo dohodnuto nebo o něm soud rozhodl, i nárok na vypořádání majetku neboli společného jmění, tj. majetku, který jste oba nebo jeden z Vás nabyl za trvání manželství (za předpokladu, že nebylo smluvně nebo soudně společné jmění zúženo nebo jinak modifikováno).

Detailní stránka o rozvodu manželství - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/90/3182-rozvod-manzelstvi-a-vse-o-nem.html