Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.079.523

Odpovědnost za škodu zaměstnance v zaměstnání a podepsání uznání dluhu za škodu - rizika

Odesláno: 
Otevřeno 1479 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla jsem malou nehodu se služebním vozidlem České pošty, bylo mi řečeno že auto je pojištěné se spolu účastí 10 procent. Nyní mi přišlo vyčíslení škody škoda je 46.100 Kč s tím, že mám zaplatit 4.600 Kč což je napsáno zvlášť na papíru bez razítka a podpisu a u toho je dohoda o uznání dluhu 46.100 Kč a dohoda o splácení dluhu částky 46.100 Kč s tím že to musím podepsat aby to mohly předat pojišťovně.
Bojím se to podepsat, aby to po mě nechtěli zaplatit celé.
 
Dobrý den,
obecně platí, že zaměstnanec odpovídá zaměstnanci za škodu, kterou mu způsobil. Jedná-li se o škodu způsobenou z nedbalosti, nesmí náhrada škody ze strany zaměstnance přesáhnout částku rovnající se 4,5 násobku průměrného měsíčního výdělku. Toto vychází z ust. § 257 odst. 2 zákoníku práce.
„Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek. “

Ve Vašem případě lze předpokládat s ohledem na výši škody, že by zaměstnavatel po Vás mohl požadovat úhradu celé nebo téměř celé škody. Dle ust. § 263 ZP je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat výši škody a písemně výši škody zaměstnanci oznámit. Souhlasí-li zaměstnanec s výší vzniklé škody, uzavře se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, kde je uvedena výše náhrady škody požadovaná zaměstnavatelem.

Zaměstnavatel po Vás chce podepsat uvedené dohody z toho důvodu, aby mohl škodu v uvedené výši uplatnit na pojišťovně, která by mu měla vzniklou škodu nahradit. Tedy pokud je zřejmé, že škodu jste způsobila Vy, tak Vám nic jiného nezbude než vzniklou škodu v plné výši uznat. Kdybyste to odmítla, mohl by zaměstnavatel po Vás uplatňovat náhradu škody soudně.

Zaměstnavatel však má právo po vás požadovat pouze náhradu jemu vzniklé škody, tedy náhradu ve výši odpovídající skutečně vzniklé škodě, ponížené o náhradu škody, která mu byla vyplacena pojišťovnou.

Doporučuji Vám však až zaměstnavateli vzniklou škodu ve výši 10 % uhradíte, aby Vám dal potvrzení o tom, že škoda na vozidle byla z Vaší strany zcela uhrazena a tím došlo k zániku závazku a zaměstnavatel po Vás z titulu vzniklé škody již nebude žádné nároky uplatňovat.