Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.079.537

Vlastnictví stromů po převodu parcely (nemovitosti) - kdo je majitel stromů (movité věci)?

Odesláno: 
Otevřeno 2549 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
parcelu pod domem a obslužné parcely jsem získal v roce 2009 do spoluvlastnictví bezúplatným převodem od státu. Ve smlouvě cituji:
„Nabyvateli je znám současný stav nabývaných NEMOVITOSTÍ a v tomto stavu je přijímá. “
Problém je, že na parcele v bezprostřední blízkosti domu jsou vysázeny lesní stromy jako solitéry o výšce +/- 20 metrů.
Vycházím ze zákona 40/1964Sb. § 119
(1) Věci jsou movité nebo nemovité.
(2) Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem.
Mám za to, že stromy jsou movitá věc a dosud patří státu. Doufám, že jsem je od roku 2009 automaticky nevydržel jako movitost v 3leté vydržecí lhůtě?
Otázka: Kdo je vlastníkem stromů?
Děkuji.
 
Dobrý den,

dle zákona 40/1964 Sb. , občanský zákoník, který pozbyl svou účinnost ke dni 31. 12. 2013, byly stromy a ostatní dřeviny považovány za součást pozemku. Vycházelo to z ust. § 120 odst. 1 OZ, dle kterého je součástí věci vše, co k ní podle její povahy náleží a nemůže být odděleno, aniž by se tím věc znehodnotila. Na kritérium rizika znehodnocení věci navázal i nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.), v ust. § 505 NOZ – Součást věci je vše, co k ní podle její povahy náleží a co nemůže být od věci odděleno, aniž se tím věc znehodnotí. Dle ust. § 507 NOZ Součástí pozemku je rostlinstvo na něm vzešlé.
S ohledem na shora uvedené je strom považován za součást pozemku a vlastníkem stromu je vždy vlastník pozemku. K žádné vydržecí lhůtě se v tomto případě nepřihlíží, neboť pokud jste nabyl pozemky, na kterých jsou uvedené stromy, stal jste se bez výjimky i vlastníkem stromů. Ani smluvně nelze převod pozemků bez převodu stromů na nich rostoucí vyloučit.