Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.906

Partner bez nájemní smlouvy se odmítá vystěhovat z družstevního bytu partnerky - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 2792 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bývalý přítel se nechce dobrovolně odstěhovat z mého bytu. Byt je družstevní, psaný pouze na mě. On nemá žádnou nájemní smlouvu, pouze trvalé bydliště, bydlí zde na základě mého souhlasu. Finančně na nic nepřispívá a situace už je neúnosná. Ústně i písemně jsem ho vyzvala k vystěhovaní, na nic nereaguje. Musím mu zajistit nový byt? Prosím, jak mám postupovat?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se jedná o družstevní byt, kterého jste nájemce nikoli vlastník, je situace trochu ztížená. To, že má Váš bývalý přítel zřízené trvalé bydliště, neznamená to, že by mu tím vznikl nějaký právní nárok na byt. Přihlášení k trvalému pobytu má především evidenční charakter a nenasvědčuje automaticky o existenci užívacího práva k bytu.
Vzhledem k tomu, že nejste vlastníkem bytu, ale pouze nájemcem nemůžete podat žalobu na vyklizení bytu, kterou může podat vlastník bytu, tedy družstvo. Lze však zvážit podání trestního oznámení pro neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru, kterého se dopustí ten, kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného.
Další možností, která však není úplně dle pravidel, zvláště pokud má přítel na základě trvalého pobytu určitá oprávnění ke vstupu do bytu, je vyměnit zámky v bytě a přítele do bytu nepouštět a domluvit se s ním na předání jeho věcí. Nebude-li domluva možná, oznamte mu písemně, že mu jeho věci předáte určitý den a hodinu před dveřmi bytu. Bude-li se chovat agresivně nebo Vás fyzicky napadne, volejte policii.
Povinnost zajišťovat bývalému příteli nový byt v žádném případě nemáte. Jakmile se Vám podaří dostat přítele z domu, obraťte se na obecní úřad, kde příteli zrušte jeho trvalé bydliště v bytě. Je potřeba k tomu splnit 2 podmínky: 1. zánik užívacího práva k nemovitosti, což splňujete, protože přítel ani žádné užívací právo jako např. vlastnictví nebo nájemní smlouvu nemá (doložíte Vaší nájemní smlouvou) 2. přítel se v bytě nezdržuje. Druhou podmínku lze doložit svědeckou výpovědí nájemníků z domu.