Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.953

Vypořádání dědictví

Odesláno: 
Otevřeno 1993 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně dědictví a užívání nemovitosti.
2007 jsem po matce zdědila 1/8 domu, další 1/8 můj bratr a zbytek nevlastní otec.
07/2014 jsem se dozvěděla, že nevlastní otec nechal napsat svůj díl na svého syna z prvního manželství. Jeho syn si zaroveň nechal napsat u notářky jakýsi dopis, že nemovitost může užívat i stávající družka nevlastního otce a to na dožití.
Jelikož se mi tento postup nelíbil, upozornila jsem ho na to s tím, že pokud chce celou nemovitost užívat, může odkoupit můj podíl, který po úmrtí mé matky dělal 106.000 Kč.
To se mu ale pochopitelně nelíbí, a udává, že platí daň z nemovitosti a pojištění a jsou nutné rekonstrukce domu v řádově statisíců. Je ochoten mi dát 50.000 Kč, a nebo pokud se mi to nelíbí, tak až po smrti otce a odečtení výdajů, pouze to co zbyde z částky po prodeji domu.
Mám přistoupit na jeho návrh a nebo s ním vstoupit do sporu a vyvolat soudní jednání.
Předem děkuji za odpověď
VZ
 
Dobrý den,
jako spoluvlastník společné věci máte právo požádat o zrušení spoluvlastnictví. Myslíte-li si, že Váš podíl má vyšší hodnotu, můžete jej prodat i třetí osobě. Předtím však do konce roku 2014 zůstává zachováno předkupní právo ostatních spoluvlastníků, tzn. , seženete-li kupce, který je ochoten zaplatit za Váš podíl vyšší částku, musíte nejprve nabídnout svůj podíl za tuto částku ostatním spoluvlastníkům a pokud odmítnou, můžete jej prodat zájemci o koupi. Nejste-li si jistá hodnotou Vašeho podílu, nechte si udělat odhad tržní ceny, dle kterého zjistíte prodejní cenu Vašeho podílu, za kterou lze Váš podíl prodat.
Zároveň je pravda, že většinový spoluvlastník, který hradí náklady na nemovitosti (daň, pojištění, rekonstrukci) po Vás může hodnotu odpovídající Vašemu podílu požadovat. Vaše nevýhoda je, že jako menšinový spoluvlastník neovlivníte rozhodnutí o běžné správě věci, kdy stačí většina hlasů spoluvlastníků, což syn Vašeho nevlastního otce splňuje sám. Má však povinnost Vás vyrozumět o potřebě rozhodnout o dané záležitosti. V opačném případě, byste se i jako menšinový spoluvlastník mohla domáhat neúčinnosti takového rozhodnutí vůči Vám, ale to je už navíc.
Rozhodně bych se s ohledem na rozdíl mezi Vámi požadovanou částkou a částkou nabízenou spoluvlastníkem, do soudního sporu nepouštěla.
 
Dobrý den,
moc děkuji za odpověď je dostatečná a vím co dál.
S pozdravem
Věra Zíka