Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.990

Zúžení společného jmění manželů - ochrana před exekucí a dluhem jednoho z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 2060 x
4 odpovědi
 
Dobrý den,
s přítelem jsme se rozhodli vzít, ale on má exekuci na plat. Pokud by jsme před svatbou uzavřeli předmanželskou smlouvu upravující zúžení SJM, tedy upravili veškeré poměry a závazky každého z nás, je možné, aby exekuce zasáhla i mě? Může mi pak exekutor sáhnout na můj účet a plat, pokud to bude v listině u notáře specifikováno?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

předmanželskou smlouvou si můžete ujednat Váš manželský majetkový režim odlišný od zákonného režimu. Ujednáte-li si majetkový režim v podobě oddělených jmění - vyhrazení vzniku SJM až ke dni zániku manželství tzn. , že každý budete nabývat věci do svého výlučného vlastnictví a pokud se na úhradě budete podílet společně, tak věc nabudete do podílového spoluvlastnictví. Smlouvou však nemůžete vyloučit věci zakoupené po uzavření manželství, které spadají do obvyklého vybavení rodinné domácnosti (např. nádobí, rychlovarná konvice, sedací souprava atd.). Tyto věci by spadali do Vašeho společného jmění. NOZ však u dluhu, který vznikl jednomu z manželů ještě před uzavřením manželství, umožňuje věřiteli postihnout společné jmění jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno.
Vámi uzavřenou smlouvu o manželském majetkovém režimu je nutné zveřejnit ve veřejném seznamu. Tím bude závazná i vůči třetím osobám.
Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
ODKAZ
 
Strašně moc děkuji za odpověď. Spadl mi kámen ze srdce. Je možné se jenom ještě zeptat, co k tomu sepsání je všechno potřeba? Ať zhruba víme.

Jste úžasní! Ještě jednou díky.
 
Smlouva o manželském majetkovém režimu vyžaduje formu veřejné listiny, tedy její sepsání může učinit zejména notář. K sepsání před notářem budete potřebovat svůj doklad totožnosti a následně další doklady dle způsobu úpravy majetkového režimu. Podrobnosti Vám tedy sdělí notář, který bude smlouvu s Vámi sepisovat.
 
Děkuji!