Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem s manželem vlastníkem bytu v domě. Potřebuji vědět, jestli je nějaká možnost - jak bych přinutila výbor SVJ aby vzali při reklamaci vyúčtování služeb v úvahu fakt, že se mnou půl roku 2010 v domácnosti nebydlely moje dvě dcery. Nepřítomnost jedné mohu doložit soudním rozhodnutím o ústavní péči a odstěhování druhé nájemní smlouvou z jejího stávajícího podnájmu.

Odpověděli jste mi v minulosti, že úřední doklady dokazující nepřítomnost mých dcer v bytě nemusí vzít SVJ - tedy přecednictvo v úvahu. Nemusí, ale mohlo by - žádala jsem o projednání tohoto případu na shromáždění SVJ, ale marně. Sami stanovy nedodržují (způsob vyúčtování, tedy jeho změnu mělo schválit shromáždění, a to se nestalo), ale protože já jsem nedodržela povinnost hlášení změn do 30-ti dnů - tak za to mám zaplatit. Chápu, že nějak to vyúčtování udělat museli, ale nedodrželi postup - udělali chybu a já taky. Jenže zaplatit za to musím jen já. Nevím už jak se mám bránit. Existuje prosím Vás ještě nějaká možnost kam se obrátit? Děkuji moc za odpověď. Jarka

ODPOVĚĎ:
Pokud máte pocit, že SVJ nedodržuje postupy dané stanovami (a byla Vám způsobena škoda nebo došlo k jiné újmě či prokazatelnému protiprávnímu jednání), můžete podat na SVJ žalobu a požadovat příslušné odškodnění nebo nápravu stavu.
Pokud způsob vyúčtování byl v rozporu se stanovami a máte na to důkaz a pokud by vyúčtování v souladu se stanovami bylo odlišné, můžete podat žalobu na určení neplatnosti vyúčtování a požadovat vyúčtování řádné.
Požadovat, aby byla odpuštěna Vaše chyba výměnou na Vaše odpuštění jejich chyby nelze právně vymáhat ani z toho vyvozovat jiné důsledky pro Vás.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.