Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám nájemní smlouvu na garsonku, nyní se mi ozvala majitelka domu, že můj byt potřebuje pro dceru. V bytě již 14 let nebydlím, ale měli jsme ústní dohodu, že to majitelům nevadí. Před 16 lety jsem investovala cca 250 000 Kč. Majitelka nepřišla s žádným návrhem a já nevím co si můžu nárokovat. Nechci dělat domácím problémy, ale určitě jsem jim byt zhodnotila. Jelikož v malém prostoru je vše dělané na míru a tudíž si skoro nic neodnesu.

Dostala jsem čas na rozmyšlenou, abychom se dohodli. Druhá varianta je, že dostanu soudní výpověď, protože v bytě trvale nebydlím. Na co mám jako nájemník nárok? Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Zhodnocení cizí věci je sice bezdůvodné obohacení, ale v tomto případě, je vzhledem k době, která uplynula od investice, nárok na jeho vydání promlčený.
S majitelkou doporučuji se prostě dohodnout na nějaké finanční kompenzaci, žalovat zaplacení vynaložené investice před soudem nedoporučuji z důvodu promlčení nároku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.