Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel dostal darovací smlouvou od svého otce 6,8 ha orné půdy, ale do smlouvy uvedl věcné břemeno a to podle § 630 Občanského zákoníku a dále právo doživotně a bezplatně užívat všechny nemovitosti (6,8 ha orné půdy) spolu se všemi porosty, výtežky, plody a přírůstky k těmto pozemkům přináležícím. Ale jelikož manžel na tomto pozemku chce pěstovat Japonské topoly což je dlouhodobá záležitost, mám obavy aby ze strany jeho otce nedošlo k nějakému konfliktu, přičemž by manžel musel vrátit dar a tím by přišel o všechno, co tam udělal bez možnosti náhrady. Také se mi nelíbí, že jeho otec může doživotně bezplatně užívat vše na tomto pozemku. Darovací smlouvu dělal manželův otec a mě se zdá značně nevýhodná. Proto Vás prosím o názor na takto sepsanou smlouvu, případně jaká je možnost to nějak ošetřit, aby byla výhodná i pro manžela. Předem děkuji za Váš čas. Děkuji, Ilona


ODPOVĚĎ:
Darující může požadovat vrácení daru pouze v případě, se se k němu (k dárci), ke členům jeho rodiny nebo majetku obdarovaný chová tak, že hrubě porušuje dobré mravy. Vysázení topolů tuto podmínku nejspíš nesplňuje. Ve Vašem případě bude dohoda mezi manželem a jeho otcem nejlepší. Váš manžel ani nemá jinou možnost, neboť jinak, než dohodou tuto darovací smlouvu zrušit nebo změnit nepůjde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.