Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podle §549 Občanského zákoníku může ručitel odepřít plnění, pokud věřitel zavinil, že pohledávka nemůže být uspokojena dlužníkem.
Chci se zeptat, zda se tímto paragrafem může řídit i ručitel, který ručil člověku, který je nyní v insolvenci (povolené oddlužení má) a proti němuž věřitel v insolvenčním řízení nepřihlásil svojí pohledávku?
Dle mého názoru si tím, že věřitel pohledávku u insolvenčního soudu nepřihlásil sám zavinil, že mu pohledávku dlužník neuhradí. Navíc v insolvenci bylo rozhodnuto o oddlužení formou prodeje majetkové podstaty, čímž bude uhrazeno 100% všech přihlášených závazků (nikoliv pouze 30%). Může v tomto případě ručitel věřiteli odepřít plnění, aniž by se musel bát nějakého postihu? Děkuji, Mojmír


ODPOVĚĎ:
U ručení platí, že věřitel je povinen nejprve dlužníka písemně vyzvat k plnění, než požádá o plnění ručitele. To však neplatí, pokud je dlužník v konkurzu. Z povahy ručení vyplývá, že ručitel bude za dlužníka plnit právě v okamžiku, kdy dlužník není schopen plnit.
Zákon nestanoví podmínku věřiteli, že musí svou pohledávku přihlásit do insolvenčního řízení.
Ručitel však může z titulu ručení podat podmíněnou přihlášku do tohoto insolvenčního řízení. To přinese ručiteli prostředky, které místo dlužníka jeho věřiteli uhradí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.