Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Letos v červnu jsem si dala žádost na půjčku od jisté firmy, podepsala jsem smlouvu a poslala potřebné doklady. Firma si další měsíc strhla inkasem, které jsem měla zadané 5.000,- z mého účtu. Inkaso jsem hned zrušila a stejně to zkoušeli další měsíc znova. Teď po 5 měsících mi přišel od nich dopis že mám zaplatit dlužnou částku 5.000,- za paušální náhradu nákladů do 5 dnů (dopis přišel 4.11.2010) a zatím bez smluvní pokuty 10.000,-. Jinak po mě částka bude vymáhána a podán návrh na exekuci. Mimo jiné půjčku jsme nedostala, firma nekomunikovala. Ve smlouvě mají uvedeno, že mají nárok na 5.000 Kč, které si tedy strnhli. A též si nárokují smluvní pokutu ve vyši 10.000 Kč při porušení smlouvy. Pokud vím, tak z mé strany se tak nestalo. Na internetu jsem si našla, že tato firma napálila více lidí. Tak se chci zeptat, zda se dá nějak bránit proti takovému to jednání. Předem moc děkuji za pomoc a radu a tím nám pomůžete je nás víc. Děkuji moc. Ilona


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je velmi podstatné znění smlouvy, které jste podepsala. Částka, kterou po Vás požadují, nemusí nutně být splátka půjčky, kterou jste neobdržela. Může jít např. o poplatek za její zprostředkování, apod. Pokud by však šlo o vymáhání splátky za půjčku,  nejste v prodlení se splácením, neboť  tato firma nesplnila svou smluvní povinnost. Po dobu nesplnění této její povinnosti nejste povinna tuto půjčku splácet, a totéž platí o smluvní pokutě. Ve Vašem případě je vhodné si dobře přečíst smluvní podmínky. Poté máte právo od smlouvy o půjčce písemně odstoupit. A to z důvodu neposkytnutí slíbených peněžních prostředků. Takové odstoupení nemůže být nijak finančně sankcionováno, je to Vaše zákonné právo. Doručením odstoupení bude smlouva zrušena. Smluvní pokuty se zpravidla odstoupení nedotýká, avšak Vy jste nemohla být v prodlení, proto nemohly nastat skutečnosti, které by zakládaly právo na smluvní pokutu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.