Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu, jak zabránit rozprodeji majetku po zesnulém, které se děje již týden po pohřbu, dědicům je bráněno vstoupit do nemovitosti, majetek je prodávám veřejně na internetu, policie prý toto neřeší. V nemovitosti jsou dokumenty a osobní věci dědiců a ani tyto není možno odnést.

Jedná se o syna a dceru po zesnulém z 1. manželství, všemu brání manželka po zesnulém ze 4. manželství, která disponuje dle listu vlastnictví 1/2 majetku. Jiných dědiců není, nejde ani o nemovitý majetek, ale o movité věci, jejichž hodnota je poměrně dosti vysoká. Předem děkuji za radu. Mirek

ODPOVĚĎ:
K příslušnému soudu, který projednává dědické řízení po zesnulém, což je soud v místě trvalého bydliště zesnulého, můžete podat žádost o zajištění dědictví příp. žádost o ustanovení správce dědictví. V žádosti uveďte důvody, proč o zajištění připadně ustanovení správy žádáte. Pokud ale dochází k rozprodávání majetku velmi rychle, podejte raději k výše uvedenému soudu návrh na předběžné opatření ve věci. Takový návrh musí kromě obecných náležitostí obsahovat jméno, příjmení a bydliště účastníků, vylíčení skutečností o tom, že je třeba, aby byly zatímně upraveny poměry účastníků, vylíčení skutečností, které odůvodňují předběžné opatření, a musí být z něj patrno, jakého předběžného opatření se navrhovatel domáhá. Ve Vašem případě by to bylo zajištění dědictví před rozprodejem. Soud má pak ve Vašem případě 7 dnů na to, aby ve věci rozhodl. Bližší informace k tomu, jak předběžné opatření podat Vám poskytnou na soudě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.