Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj zaměstnavatel je od 10.1.2012 v úpadku a byl již stanoven insolvenční správce. Pro vymáhání neuhrazených mezd (nevyplacena mzda již za listopad 2011) a odstupného je lepší přihlásit pohledávku k insolvenci nebo jen písemně upozornit správce.

Jde o to že přihlášky lze podávat jen do 9.2.2012 a obávám se, že účtárna mi nevydá potřebné doklady na doložení. Je zaměstnavatel nebo správce povinný vydat mi tyto dokumenty? Děkuji, Miriam

ODPOVĚĎ:
Nároky zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů se řeší dle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. O nárocích rozhoduje Úřad práce v obvodu, kde má zaměstnavatel sídlo. ÚP vyvěsí na úřední desce název zaměstnavatele a lhůtu do kdy může zaměstnanec své mzdové nároky uplatnit a to ihned poté, co insolvenční soud vydá usnesení o zahájení insolvenčního řízení. Mzdové nároky můžete uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů poté, co ÚP zveřejnil informace na úřední desce. Tedy je na to relativně dosti dlouhá doba. Mzdové nároky můžete ale uplatnit nejvýše za 3 kalendářní měsíce rozhodného období. Tyto tři měsíce si můžete vybrat celkem ze sedmiměsíčního období. 3 měsíce před podáním insolvenčního návrhu a 3 měsíce po podání insolvenčního návrhu. Úřad práce může vyplatit za 3 měsíce nejvýše 107.780,- Kč. Do této částky se započítává i odstupné. Celé odstupné by Vám v případě insolvence ÚP neuhradil, připočítává jej ke mzdě za poslední měsíc,za který jste u zaměstnavatele  pracoval. Za 1 měsíc může ÚP vyplatit nejvýše 35.927,- Kč. Tedy pokud je zaměstnavatel v insolvenčním řízení, obraťte se na úřad práce s písemnou žádostí o proplacení svých neuhrazených mzdových nároků a doložte opis pracovní smlouvy, doklady, jimiž prokážete výši nezaplacené mzdy - např. mzdový výměr a mzdové listy. Zároveň požádejte písemně přímo insolvenčního správce o úhradu svých neproplacených mzdových nároků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.