Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarád řeší situaci, kdy mu majitel bytu při výpovědi nájemní smlouvy našel náhradní ubytování (nájemce má v dosavadním bytě trvalé bydliště). On jako nájemce však s tímto řešením nesouhlasí. Může se nájemce vyjádřit negativně vůči náhradnímu ubytování a majitel bytu musí hledat jiné řešení bydlení?

Jedná se o nájemní smlouvu na dobu neurčitou, důvod je využití bytu pro svoji rodinu. Děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
Jedná-li se o výpověď z nájemního vztahu z důvodu potřeby bytu pro vlastní rodinu, je třeba přivolení soudu (§711a odst. 1 písm. a) obč. zákoníku). V takovém případě náleží nájemci náhradní byt, který podle velikosti a vybavení zajišťuje lidsky důstojné ubytování a je podle místních podmínek zásadně rovnocenný bytu, který se má vyklidit (přiměřený náhradní byt). Soud pak v rozhodnutí určí bytovou náhradu a tu je nájemce povinen přijmout.
Pokud je taková náhrada zajištěna (prokazuje pronajímatel) a nájemce byt dobrovolně nevyklidí, můžete podat návrh na výkon rozhodnutí. Zde je posuzováno, zda zajištěná bytová náhrada odpovídá vykonávanému rozhodnutí (rozhodnutí soudu o přivolení výpovědi z nájmu bytu). Výkon se pak řídí § 343 a 344 Občanského soudního řádu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.