Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máma vlastní rodinný dům, já coby syn jsem se rozhodl investovat do rekostrukce (výměna oken atd.). Jakým způsobem upravit, abych při dědickém řízení, při vyplácení bratra, neplatil zhodnocení, ke kterému dojde po rekostrukci, protože se bratr na ní nechce podílet.
Pokud možno, aby se kroku, který máma udělá, bratr nevěděl, aby to nebral jako křivdu a nestresoval tím mámu. Máma měla návrh, že by mi darovala 1/3 domku, ale mám obavu, že by jí bratr nechtěl už vůbec pomoci. Máma nechce bratra vyřadit z dědění, jen chce zohlednit to, že do nemovitosti investuji své úspory a bratr ne. Jde i o to, že investováním do nemovitosti se zvýší její cena a při dědickém řízení, bych bratra musel vyplatit a platil i to co jsem investoval a zhodnotil. Děkuji, Samuel

ODPOVĚĎ:
K započtení v dědictví dochází pouze tehdy, je-li vám darováno ze strany zůstavitele, vlastní pohledávky uplatňovat nemůžete. V současnosti by váš vztah byl definován jako dlužník (matka) a věřitel (vy). V případě její smrti by při neodmítnutí dědictví došlo k tomu, že byste vstoupil do práv a povinnosti své matky, tedy by na vás přešly i její dluhy. Sám sobě byste se tak stal dlužníkem a jelikož nastalo splynutí osoby dlužníka a věřitele, došlo by k zánik dluhu, který byste proto nemohl uplatňovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.