Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 a 2007 jsem byl 1 ze 2 společníků ve veřejné obchodní společnosti (v.o.s.), kdy jsme podnikali společně na své živnostenské listy. Šlo o zateplování domů. Zisk společnosti v roce 2006 až 2007 byl cca 430 tis Kč, ze své půlky jsem řádně uhradil zdravotní, sociální a daň z příjmu.

Nicméně druhý společník zmiňovaný čistý příjem firmy "vytuneloval" a já z čistého zisku neviděl nic, vyjma určité malé části, kterou jsem vymohl od 3 osob. Přesto jsem z půlky svého zisku zaplatil výše uvedenou daň z příjmu. Posléze jsem ze společnosti vystoupil pro rozpory a přestal podnikat, avšak zisk mi nebyl do dnešní doby uhrazen ani vydán. Je možné tyto peníze ještě získat zpět s ohledem na promlčení? Lze např. že by se jednání mého společníka klasifikovalo jako krádež? zpronevěra? Pokud by se jednalo o škodu většího rozsahu - což nad 50.000 Kč je, tak by nemusel být můj nárok promlčený? Jakou žalobou bych se mohl částky domáhat? Pokud nárok není promlčen (pokud by byl posouzen jako obchodněprávní - 4 roky promlčení??), jaký je způsob vymožení mé pohledávky? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se jedná čistě o obchodněprávní vztah, dle obchodního zákoníku je dána splatnost podílu na zisku do tří měsíců od schválení účetní závěrky, pokud jste si ve společenské smlouvě nedohodli něco jiného. Promlčecí lhůta je ve Vašem případě 4 roky a začíná běžet ode dne marného uplynutí tříměsíční lhůty. Do této doby můžete podat žalobu na vyplacení tohoto podílu vůči Vašemu bývalému společníkovi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.