Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v pronajatém bytě s matkou a babičkou. Babička už tam bydlela asi 40 let a pak jsme se k ní přistěhovali i my. Od 1.12.2003 máme smlouvu o pronájmu bytu na dobu neurčitou. Byt není družstevní, ale pronajímá ho jedna akciová společnost. Pronájem bytu je napsaný na matku a nedávno za ni přišli zaměstnanci společnosti se třemi možnostmi co s bytem dál.

Jedna možnost byla odkoupení, o kterou zájem nemáme. Druhá možnost byla výměna za jiný byt a třetí možnost byla zvýšení nájmu od nového roku, s tím že společnost bude chtít stejně byt prodat. Bohužel se matka s námi neporadila a podepsala jim výměnu bytu. Ve skutečnosti se ale stěhovat nechceme. Nájem platíme vždy včas a souhlasili bychom teda i s tím navýšením nájmu. Žádnou výpověď z bytu jsme nedostali, ale nevím jestli to je v tomto případě nutné. Můžou nás donutit k vystěhování jenom protože chtějí byt prodat? Zmiňovali se i o soudní cestě. A šlo by ještě nějak zvrátit ten matčin souhlas s výměnou bytu a zůstat v bytě i nadále? Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, kdo je nájemce – pokud pouze matka, tak bohužel je situace nezvratná, protože pronájemce může rozhodovat o svém osudu dobrovolně. Pokud by nabídnutý byt neodpovídal bytu, který užíváte, tak by matka tomto ohledu smlouvu rozporovat, že byla uzavřena v tísni a pod tlakem a vzhledem k nepřiměřenosti náhrady je očividné, že byla uzavřena za nápadně nevýhodných podmínek. Pokud nájemce není pouze matka, tak smlouva trpí nedostatky, které působí relativní neplatnost a je třeba společnost vyrozumět v tom smyslu, že smlouva je relativně neplatná a nevyplývají z ní žádné právní následky. Prodej bytu není důvodem k výpovědi nájemníků, navíc byt lze prodat i s nájemníky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.