Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme manželé v důchodovém věku. Žijeme s ženatým mladším synem, snachou a jejich vnuky ve společném rodinném domku na vesnici v bezproblémových vztazích. Jednoznačně vyšlo v rodině k dohodě, že v případě naší smrti se stává dědicem našeho majetku mladší syn a polovičku z něho vyplatí svému staršímu bratrovi (našemu druhému synovi) zákonnou polovičku upravenou případnou naší závětí o břemeno (dožití obou rodičů apod.). Ten žije ve společné domácnosti se svou družkou a jejich nezletilým synem. V minulosti jsme staršímu synovi oba zapůjčili větší obnos peněz (bez písemné smlouvy) na výstavbu rodinného domku. Nyní je nemocný a bez zaměstnání.

Ptáme se, jak to udělat aby zapůjčená částka a další částky, kterou mu hodlá mladší syn poskytnot včetně částky,co v poslední době investoval do našeho domku, aby mohl být později odepsán z dědického podílu staršího syna. Je to možné? Musí být k tomu úřední odhad - stačí stanovení ceny majetku po dohodě s rodinou? Stačí případná doma sepsaná závěť za účastí obou synů a mé manželky? Stačí za stejných podmínek jedna společná závět za oba manžely? Chtěli bychom, aby majetek z dědictví připadl jen synovi - chování snachy se může časem změnit. Je to vázáno podmínkou - písemného doložení o zřeknutí se zákonného dědictví mého staršího syna (jeho družky či manželky mladšího syna)? Děkujeme, Miloslav

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě rozhodně doporučuji sepsat závěť u notáře. Máte mnoho požadavků na započtení darů, a pokud budete závěť sepisovat sami, může se snadno stát, že bude závěť neplatná pro nesrozumitelnost apod.
Cena za sepsání závěti se pohybuje okolo 3 tisíc Kč, a zaručí Vám jistotu, že bude platná, téměř nenapadnutelná nespokojeným dědicem a uložená u notáře.
Pokud si přejete závěť sepsat sami, ze zákona není možná závěť dvou osob ("společná závěť"). Každý ji musíte sepsat zvlášť. Nelze dědicům do závěti dávat jakékoli podmínky, nebo úkoly, které mají splnit, takové ustanovení je neplatné. Můžete dát pouze pokyn k zápočtu daru. K započtení by tedy mělo dojít ze  závěti, nebo k němu dojde i ze zákona, pokud jde o dar nad rámec obvyklá darování.
Není možné dát pokyn k vypořádání mezi dědici, to proběhne až dohodou v dědickém řízení. Oba synové mají nárok na dědické podíly, a v podstatě nelze přesně určit, kdo má zdědit kterou část dědictví.
Ve Vašem případě doporučuji darovat dům mladšímu synovi, zřídit se věcné břemeno doživotního užívání, a zároveň sepsat dohodu ohledně vypořádání mezi syny, kde bude konkrétně stanoveno, kdy a kolik je mladší syn povinen staršímu vyplatit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.